От х:

Днес в x:

Хипермаркет продава био свинско за 284 лв./кг.

Био охладено свинско месо, продавано в една от столичните търговски вериги, струва 284 лв за килограм.

Така излиза, че едно 100-килограмово прасе струва колкото 1200 грама био свинско месо или 6 пържоли, съобщи bTV. 

От търговската верига обясниха, че био месните продукти са внос от Германия. 

"В периода на зимните празници, бяха внесени допълнителни месни артикули, сред които и дивечови, за да се задоволят изискванията на клиентите, които знаят, че могат да бъдат намерени и гурме продукти. Фактори като транспортни разходи и ДДС от 20% (за пример в Германия той е 7%) няма как да не бъдат отчетени при ценообразуването", казват търговците.

Проблемът, според Албена Симеонова от Съюза на биопроизводителите в България, е липсата на сертифицирани кланици у нас и нуждата месото или да се внася или наше месо да се разфасова зад граница.

Всички продукти идват от чужбина и се плаща за товар, разфасовка и транспорт. Земеделското министерство трябва да се насочи към сертифициране на месото", посочи тя. 

По думите й има родни производители, които изнасят животните си в европейски страни и ги разфасоват там. След това ги внасят с надценката на продукти, който е разфсован в ЕС. 

Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите заяви, че продуктите от биоземеделие и биоживотновъдство трябва да са до 30 на сто по-скъпи. И затова е нужно да има компенсаторни плащания. 

Иван Мутафчиев, който е собственик на биоферма за козе мляко и сирене, коментира, че дават на животните храна и вода в хармония с природата. Затова и те пускат малко мляко, но качествено. Фермерите сами осигуряват храната на животните от ливади в близост до фермата. Фуражи не се допускат, а лекарства- рядко и в определени дози. 

Мутафчиев е категоричен, че когато се наложи лечение се консултира със сертифициращия орган. 

Биопроизводителите обаче не могат да си обяснят високата цена на вносните биопродукти. Признават, че цената на тяхното мляко и сирене също е по- висока от тези на обикновените млечни продукти, но разликата не е драстична. 

Преработваме млякото, което произвеждаме във фермата си в собствена фабрика и предлагаме вече готов продукт, който излиза на пазара и е достъпен за хората. 13,50 лв. е килограма при нас сирене”, поясни производителят Тодорка Мутафчиева. 

Литър пастьоризирано прясно мляко без консерванти и с краткотраен срок на годност на щандовете в магазините струва 2,50 лв. Киселото мляко е по-трудоемко и се прави в стъклени буркани. Цената за около 600 г. до 580 г. е 2,50 лв. При вносните продукти един литър такова пастьоризирано мляко е под 6-7 лв. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    By
    bydlo
    2 0
    16:22, 23 яну 2017
    Аз имам една био-наденица могат да я ползват безплатно тия.

    " ..не могат да си обяснят високата цена на вносните биопродукти."
    В учебника по психиатрия пише.
Последни новини