От х:

Днес в x:

Плевнелиев не търсеше власт, обобщи мандата му Румяна Коларова

"Ако трябва да погледнем напред, беше груба грешка новоизбраният президент Румен Радев да не се съгласи мандатът му да започне със служебен кабинет. Това щеше да го постави в силни позиции. Той можеше да смени всеки човек от този кабинет", заяви в студиото на bTV секретарят на президента Плевнелиев за връзки с гражданското общество Румяна Коларова.

"Плевнелиев не търси власт, не търси да клонира власт. Това е една от най-характерните черти на този мандат", обяви Коларова.

Според нея е политическа грешка отказът на встъпващия днес в длъжност Румен Радев да участва в съставянето на служебен кабинет докато в президентството още беше Росен Плевнелиев. В момента цялата тежест - съставянето на новия кабинет, отговорност, са върху Радев, а това е тежка задача, обоснова мнението си коларова. "Всички ще гледат под лупа. Можеше да прехвърли вината", заяви тя.

В коментар за отминалите 5 години президентски мандат Коларова каза, че от юни 2013 Плевнелиев има яростни противници.

Запитана дали като враг може да се разпознае и вицепрезидентът Маргарита Попова, Коларова каза: "Очевидно там разминаването е тотално. Попова не може да разбере как така президентът ще се откаже от някаква власт - това е жена, за която властта е самоцел".

Припомняме, вчера, по време на последната пресконференция за мандата на Плевнелиев-Попова, съвсем ясно стана тяхното разминаване - в случая - за контрола на спецслужбите.

Президентския контрол върху разузнаването е липса на контрол, каза Коларова. "През 2012 година беше постигнато пълно съгласие между всички политически сили. Когато един човек няма увереност в собствената си... това е разликата между президента и вицепрезидента", обобщи политологът.

Относно президентския контрол върху спецслужбите, Коларова смята, че това не е функционално за държавата. Макар че е президент, той преценява, че не е ефективно, готов е да отстъпи правомощието си, както и да не назначи кабинет за 20 дни.

Той не е робувал на общественото мнение. Затова той е много далеч от политиката, ще излезе като човек, който мисли за държавата, а не за политическа сцена, заяви Коларова за президента Росен Плевнелиев, който днес предава мандата на своя наследник на поста Румен Радев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини