От х:

Днес в x:

Иракски сили превзеха губернаторството в Мосул

Иракските сили превзеха сградата на губернаторството на провинция Ниневия в Мосул, заяви американски представител.

Иракските сили превзеха в петък от "Ислямска държава" сградата на губернаторството на провинция Ниневия, която се намира в Мосул, и издигнаха върху нея иракския флаг, заяви високопоставен американски представител от сферата на отбраната, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Това е знакова победа, както и значима победа в оперативен план", каза пред журналисти Елиса Слоткин, изпълняваща длъжността заместник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност.

Елитни иракски части са си върнали три квартала в Източен Мосул от "Ислямска държава" - "Сардия", "Насър" и "Файсалия", заяви командването на въоръжените сили на Багдад, цитирано от ДПА.

По този начин иракските правителствени сили са се доближили до преминаващата през града река Тигър. 

Екип за свръзка в момента преговаря с турската страна за подпомагане на силите й край сирийския град Ал Баб и вече е оказала разузнавателна подкрепа, съобщи още Слоткин.

"Оказахме разузнавателна подкрепа в Ал Баб, ежечасно разговаряме с турската страна по въпроса", каза тя.

По-рано този месец Пентагонът заяви, че международната коалиция под егидата на САЩ е извършила полети в подкрепа на турската армия близо до контролирания от "Ислямска държава" Ал Баб, но не е нанасяла удари.

Коалицията на Вашингтон изразява неохота да подпомага настъплението на членката на НАТО Турция към града. Анкара наскоро поиска коалицията да окаже въздушна подкрепа на силите й, които са обсадили Ал Баб, отбелязва Ройтерс. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини