От х:

Днес в x:

Какво се случва в съдебния съвет при споменаването на румънския модел

Близо четириседмичната ваканция е туширала съвсем леко напрежението между членовете на съдебния съвет и на първото общо заседание за годината никой не повиши тон или не напусна залата демонстративно. Материал на "Дневник"

Все пак обаче почивката не може да заличи идейните различия между членовете на съвета. Така духът на на пръв поглед спокойното заседание бързо се промени при редовната точка от дневния ред - Проект на решение относно доклади от проведени международни срещи с участието на членове на Висшия съдебен съвет - когато Калин Калпакчиев направи едно допълнително предложение към своя отчет за участие в Румъния.

Той предложи ВСС да покани директорът на румънската антикорупционна агенция Лаура Ковеши за споделяне на опит и запознаване с успехите на съседната държава. Калпакчиев също така даде идея да се организират

обучения за прокурори и следователи от техни румънски колеги за подобряване работата по разследване на подобни престъпления.

Както почти винаги се случва, при изказване на Калпакчиев, следва реплика на главния прокурор Сотир Цацаров. Той заяви, че е странно да се кани само Ковеши и уточни пред съвета, че са водени разговори с румънски магистрати и има проект на споразумение между българската и румънската прокуратура, както и отделно споразумение с антикорупционната прокуратура на северната ни съседка.

Тези документи обаче не били подписани заради оставката на главния прокурор в Румъния, срещу когото започна разследване от независимата агенция. В момента вървят разговори с новия посланик на Румъния у нас и има гаранции, че споразуменията ще бъдат подписани при първа възможност.

Освен това Цацаров заяви, че

през 2017 година ще има група от 40 души, които ще участват в осем поредни обучения по разследване на корупционни престъпления

Втората насока на обучение е за специализираната прокуратура и е свързана с разследването на тероризма, което ще става с подкрепата на израелската прокуратура.

Накрая Цацаров добави към предложеното от Калпакчиев да се гласува да има обучения и за съдиите от градския съд с участието на румънските им колеги. Малко по-късно Цацаров попита Калпакчиев дали, както и другите му колеги, участвали във форума, е изготвил презентация и дали може да я представи на вниманието на пленума. Членът на ВСС е бил заедно с двама магистрати и е говорил за корупционните престъпления.

Намеси се Светла Петкова, която видяла в презентация, прикачена към доклада, представен от Калпакчиев, че

той изразява лична позиция и го попита: как така това се е случило, като е командирован от кадровия орган

"Не мога да ангажирам да представя мнението на целия ВСС, затова представям моето. В противен случай, ако бях представил позиция на ВСС, това щеше да стане, без тя да е съгласувана, а това не е коректно. Не съм я съгласувал, защото няма такава практика. Но ако решите, може да променим тази практика", отговори Калпакчиев и уточни, че е бил готов с презентацията си много преди участието си във форума и е можел да я представи на колегите си.

Цацаров отново взе думата, за да каже нещо, което повтаря вече няколко пъти -

че позицията на Калпакчиев е последователна и затова той я уважава

Главният прокурор не харесвал над 50% от презентацията му, не бил съгласен с нея, защото там имало тези, някои от тях и "биволски", но според него е "абсолютно невъзможно" да се изисква от член на съвета да съгласува с останалите презентацията си при участие на подобни форуми. И призова да се пристъпи към гласуване.

При връщането към темата Соня Найденова, Юлиана Колева и Незабравска Стоева възразиха да се канят румънски магистрати, които да обучат техни колеги. "Обидно и невярно звучи - прокурорите и съдиите на България не са по-малко квалифицирани от тези в Румуния. Тук може би е различен въпросът за мотивацията и свободата да работят така, както биха искали", заяви Юлиана Колева.

"Няма да подкрепя идеята за споделяне на румънския опит, защото никога не съм го подкрепяла - това са крайности на модела", каза Незабравка Стоева

В крайна сметка предложението за поканата на Ковеши беше отхвърлено със 8 на 13 гласа, "за" идеята за съвместни обучения с румънците гласуваха само Калпакчиев и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, а докладът на Калпакчиев беше приет за сведение.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини