От х:

Днес в x:

Североизточна България остава в снежен капан

Продължава да е сложна ситуацията от метеорологична гледна точка в Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Варна, Русе и Бургас. Все още заради навявания по-голяма част от пътищата са непроходими. Това съобщават от Националния щаб, уточнявайки, че информацията е към 11.00 часа.

Дунав мост е отворен за движение на тирове от 10.00 часа, като това е съгласувано с румънските власти, информират от пресцентъра на МВР.

За ползване на леките автомобили са отворени пътните участъци по направленията Шумен - Варна, Шумен - Велико Търново и Шумен - Търговище.

Проходът на републиката е отворен за тирове с вериги. Екипите на Агенция "Пътна инфраструктура" работят за отваряне на Русе - Бяла, Русе - Разград и Русе - Силистра и Варна - Добрич. Роторни снегорини почистват пътя от Исперих до Разград и от Шумен за Търговище. Полагат се усилия и за разчистване на пътищата Силистра и Добрич. Там обаче все още има тежки навявания и обстановката остава сложна и повечето направления остават затворени.

Отворен е и пътят Бургас-Слънчев бряг. Нулева остава видимостта по направлението Бургас -Карнобат. Достъпът до Бургас е възможен през Ямбол, Средец и Елхово. Проходими са пътищата от и за зимните курорти. Остават затворени граничните пунктове с Македония и Сърбия, както и някой от проходите. Пътя за Калотина след Сливница временно е затворен за почистване поради силно снегонавяване и закъсали леки автомобили.

Ситуацията със стрелките на Централна гара-София остава сложна.

От 9.50 часа снегорин почиства между Силистра и Самуил. Влаковете са отменени.

В 10.05 часа роторният снегорин е минал през междугарието Каспичан-Самуил. Пътят е проходим, но в момента има обледяване на контактната мрежа и излиза машина за почистване на леда. Влаковете са отменени.

Остава преустановено движението в участъка Добрич - Кардам.

Заради високи преспи не се движат влакове в участъка Хитрино - Висока поляна - Самуил.

Климатиците за отопление на чакалнята в гара Бургас - пътническа са повредени. Работи се по отстраняване на проблема.

Всички влакове се движат със закъснение, като движението се осъществява при тежки зимни услови. Влакът Варна-Горна Оряховица-София закъснява с 208 минути. Влакът Варна-Карлово-София е със закъснение 220 минути заради късно тръгване от начална гара и изчакване на връзка с друг влак за прекачване на пътници. Влакът София-Горна Оряховица-Варна е със закъснение 118 минути. Той е тръгнал със закъснение. Влакът София-Пловдив-Варна очаква се да тръгне със 180 минути закъснение; София-Септември с 370 минути закъснение заради замръзнали стрелки в гара София.

Влакът София-Лакатник (08:00 ч.) е отменен, като трасето ще бъде обслужено от бързия София-Видин. Той ще пътува като пътнически. Тъй като тръгва с 40 минути закъснение, ще има закъснение в крайна гара.

Два влака са отмени в участъка Бургас - Карнобат. Минали са три влака.

Участъкът Добрич-Кардам не може да бъде обслужен по повреда на 2 дезиро.

Пристанищата във Варна остават затворени за плаване и маневриране на кораби поради лоши метеорологични условия.

Излитащите самолети на летище София закъсняват с около 1 час.

На територията на ЧЕЗ три населени места са без електрозахранване в Благоевградско и Кюстендилско. На територията на ЕВН 18 населени места, работят 77 екипа за отстраняване на авариите - в Пловдив, Хасково, Кърджали, Сливен. На територията на ЕНЕРГО-ПРО ток няма в 204 населени места - в общините Варна, Шумен, Търговище, Добрич и Силистра.

Към 09.30 часа пет обекта от военно формирование 38040 (от състава на МО), обект от военно формирование (Калиакра) и военно формирование 52860 - Кичево (от състава на ВВС) са с прекъснато електрозахранване от националната електропреносна мрежа и се работи на аварийно електрозахранване (агрегати).

За периода от 06.00 до 11.00 ч. екипите на ГДПБЗН-МВР са реагирали на 9 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Към момента няма бедстващи хора. Екип на Сектор СОД на РДПБЗН-Варна оказва съдействие на екип на ЕНЕРГО-ПРО в село Момчилово общ.Ветрино посока с. Добротич и с. Михалич от общ. Вълчи дол с инженерна техника "Амфибия Тайга" за отстраняване на аварии по електропреносната мрежа.

На магистрала "Марица" около 11.45 ч. е станала катастрофа между три товарни автомобила и един лек. Няма загинали. Един пострадал е транспортиран в болница. Трафикът в района на катастрофата по магистралата в посока към Пловдив се отклонява през стария път Любимец - Харманли.

Оказано е съдействие на бедстващи в района между Искър и Койнаре.

Около 12.30 между Русе и Бяла (Моисеев баир) има закъсали 16 тира вследствие на снегонавяване и поледица. Спряно е движението в двете посоки за леки и товарни автомобили. От 12.00 ч. е обявено бедствено положение на територията на селата Зърнево, Орляк, Жегларци, Божан и Попгруево в община Тервел.

От 14.00 часа заради снегонавявания временно е ограничено движението в лентата в посока Калотина по пътя София - Калотина, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Ограничено е движението на всички автомобили в платното в посока София по АМ "Хемус" на територията на област Варна.

Възстановено е движението на автомобили до 3,5 тона по път II-73 Шумен - Карнобат (Ришки проход).

Ограничено е движението по път III-811 Арзан - Ракита поради снегонавявания.

Заради снегонавявания е ограничено и движението на всички автомобили по път III-112 Монтана - Смирненски.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини