От х:

Днес в x:

Масови арести в Измир на заподозрени за връзка с атентата в Истанбул

27 предполагаеми членове на "Ислямска държава" са арестувани в егейската провинция Измир във връзка със стрелбата в нощен клуб "Рейна" на 1 януари. Арестите са извършени рано днес, съобщава Агенция "Доган".

Полицията е задържала 27 души, включително три семейства, за които се твърди, че имат връзки с атентатора.

Полицейските екипи първоначално извършили обиски на адреси в централната анадолска провинция Коня, за да задържат семействата на трима заподозрени чужденци. Те обаче не открили никого на адресите.

Съобщавало се, че след атаката в Рейна те са избягали в Измир.

По-рано Анадолската агенция съобщи, че турската полиция е задържала петима предполагаеми бойци на терористичната групировка "Ислямска държава", за които се смята, че са свързани със смъртоносната атака в нощния клуб "Рейна".

Операцията е започнала днес в егейския пристанищен град Измир. Тя продължава и към момента.

Припомняме, че стрелецът, който уби 39 души по време на новогодишните празненства, все още не е заловен. Самоличността му също не е обявена публично.

При терористичния атентат бяха ранени близо 70 души.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението.

Междувременно "Хюриет" съобщи, че американският президент Барак Обама е провел телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Той е изказал съболезнованията си за убитите и ранените в атаката на 1 януари, съобщават от Белия дом.

Обама също е приветствал усилията на Турция за улесняване на националното примирие в Сирия и връщането към политическите преговори между сирийското правителство и опозицията.

Извънредното положение в Турция се удължава с три месеца. Вицепремиерът Нуман Куртумлуш обяви пред журналисти, че то ще бъде удължено от 19 януари за 90 дни.

Малко по-късно външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви в телевизионно интервю, че самоличността на атентатора е била установена. Той обаче не я разкри.

Общо 20 души са арестувани досега във връзка с разследването на стрелбата в нощния клуб.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини