От х:

Днес в x:

Освободиха заложниците в либийския самолет, похитителите в ареста

Похитителите на либийския самолет са двама, според информацията към момента те са от групировката Ал Фатех Ал Гадида. На борда на либийския самолет летяха 111 пасажери, сред които едно дете, и седемчленен екипаж. Има информация, че в списъка на пътниците е либийският депутат Абдел Салам ал Маранет.

С похитителите преговаря либийският министър на транспорта Милад Матуг. 

Според турската информационна агенция Anadolu, директорът на либийската авиокомпания Абу Бакр Алфортах е съобщил, че похитителите са поискали политическо убежище в Малта.

Други източници твърдят, че единият от похитителите е Муса Саха от Сабха, в южната част на Либия, където живеят много про-Кадафи родове. Съобщава се, че похитителите са членове на групировка, подкрепяща Кадафи и че, те са заплашили да взривят самолета ако исканията им не бъдат изпълнени. Още не е ясно какви са техните искания, както и дали те са били изпълнение или не. 

В резултат на преговорите те пуснаха първите 25 заложници - жени и деца, малко по-късно бе съобщено, че освободените са вече 65. В късния следобед, без да са оповестени публично исканията на похитителите, и останалите заложници са освободени. Kъм 16:50 часа похитителите са били отведени в ареста. Информацията бе потвърдена от малтийския премиер Джоузеф Мускат. 

По-рано Sky News Arabia съобщи, че те искат да бъдат оставени да преминат през обсадата в близост до Бенгази обградени от правителствените войски бунтовници.

Летището в Малта бе затворено, съобщава Flightradar24.com. Пристигащите полети бяха пренасочени към съседни летища.

Самолетът Airbus A320 на либийската авиокомпания Afriqiyah Airways е извършвал вътрешен полет от Сабха за Триполи.  При отвличането е поел към Малта, която се намира само на 350 км северно от Триполи, тръгнал обратно към Либия и след това се върнал, за да се приземи в Малта, казва служител от Afriqiyah Airways. Пилотът се опитал да убеди похитителите да кацне в Либия, съобщи Ройтерс цитира източник от летището, но те отказали.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини