От х:

Днес в x:

Марк Зукърбърг показа своя изкуствен интелект (видео)

Годишното предизвикателство на Марк Зукърбърг за 2016 беше да създаде изкуствен интелект, който да управлява дома му. Той кръсти проекта Джарвис (Jarvis) на името на ИИ от комикса на Марвел „Железният човек“. 

Сега създателят на facebook дава отчет за процеса на изграждането на Джарвис, като е доста откровен относно силните и слабите му страни. Системата помага на него и съпругата му Присила в домакинството, с прости неща - да разпознава приятелите им, когато са пред вратата, да намира и пуска музика, да включва и изключва осветлението, да знае къде е кучето им Бийст (Beast) и ги известява, когато дъщеря им си играе в стаята си.

Зукърбърг трябвало да свърже всички устройства и трябвало да го направи с гарантирана сигурност що се отнася до хакери. Както обяснява Fast Company, домашната мрежа става по същество част от инфраструктурата на Facebook, която поставя ограничения на нещата, които могат да се контролират. Свързаните с интернет хладилници например, нямат сертификата за сигурност на Facebook.
Това не е проблем за повечето хора, но и повечето хора не са Марк Зукърбър, който държи сигурността в дома си под пълен контрол.

Малко изненадващ е изборът на Зукърбърг как да взаимодейства и комуникира с Джарвис. Възможностите са с глас, през Messenger и чрез мобилно приложение.

"Едно от нещата, което ме изненада в комуникацията ми с Джарвис е, че когато мога да избирам дали да говоря или да пиша, аз пиша много повече отколкото предполагах. Подобно, когато Джарвис комуникира с мен, аз предпочитам да получа информацията като текст, а не като глас. Така е защото гласът може да бъде смущаващ, а текстът ти дава повече контрол върху момента, в който искаш да го погледнеш. Дора когато говоря на Джарвис през телефона си, предпочитам да получа отговора като текст."

Зукърбърг казва, че има тенденция за налагане на текстовата комуникация над гласовата и това ще играе важна роля в бъдещите интеракции с ИИ. Той не подценява значението на възможностите за разпознаване на гласови съобщения и команди. 

„На психологично ниво, веднъж започнеш ли да говориш със системата, започваш да влагаш повече емоционална дълбочина в комуникацията, отколкото би вложил в текстова или графична комуникация с компютъра.“

Според Зукърбърг изкуственият интелект скоро ще прави "по-значими неща, отколкото повечето хора предполагат – управление на автомобили, лекуване на болести, откриване на планети, разбиране на медиите. Всички тези неща ще имат огромно влияние върху света, но ние все още се опитваме да си изясним какво точно е истинският интелект."

Засега обаче Джарвис е повече робот, по-малко интелект. Той е програмиран да решава специфични задачи, но това не е „самостоятелно учене“.

"Все още сме много далеч от това да разберем как работи самият процес на учене. Всичко, което направих тази година – естествен език, лицево разпознаване, гласово разпознаване и т.н. – всичко това са варианти на един и същи фундаментален модел, който се състои от техники за разпознаване. Знаем как да покажем на компютъра много примери за нещо, така че машината да може да го разпознава безпогрешно. Все още обаче не знаем как той да вземе идея отнякъде и да я приложи за нещо съвсем различно".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини