От х:

Днес в x:

Венецуела изтегля от обращение най-масовата банкнота

Венецуела изтегля от обращение своята най-едра и най-широко използвана банкнота. Това става на фона на все по-разразстващата се инфлация, съобщава БТА.

Президентът Николас Мадуро обяви, че банкнотата от 100 боливара ще бъде изтеглена от обращение до сряда, в рамките на борбата с контрабандата по границата с Колумбия. В момента стойността ѝ е само 2 американски цента на черния пазар. Правителството обеща да пусне от четвъртък шест нови банкноти и три нови монети на стойност от 500 до 20 хил. боливара. Решението бе подложено незабавно на критики, като мнозина отбелязват, че 72 часа не са достатъчни, за да се премине към новите банкноти.

Венецуелците вече чакат на опашки с часове, за да изтеглят пари от банки или банкомати. Боливарът отчете най-драматичния си спад в историята, поевтинявайки спрямо долара с 60 процента от началото на ноември. Това доведе до криза в медицинския сектор и глад сред милиони. Плащането в ресторант или супермаркет без дебитна или кредитна карта често може да изисква торба, пълна с пари в брой. Компании помолиха клиентите си да плащат чрез банкови преводи.

Президентът Николас Мадуро твърди, че срещу неговото правителство се води "икономическа война" от опозицията и САЩ. Строгият валутен контрол, въведен през 2003 година, при който курсът на боливара е обвързан с долара, съчетан с голямата зависимост от петрола са корените на кризата според много икономисти.

Венецуела е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Венецуелската централна банка не публикува данни за инфлацията тази година. Икономическата консултантска компания Екоаналитика прогнозира, че годишната инфлация тази година ще бъде над 500 процента.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Яя
    яяя
    0 0
    20:40, 15 дек 2016
    Целта е да се завземе петролното богатство на венецуела след което да се разшири добива на петрол до максимални нива с цел да се свали цената му на международният пазар. Крайната цел е ниска цена на петрола и фалит на русия. Само че чифутокапутляците не разбират че русия е преживяла и доста по тежки периоди и руският народ ще издаржи и сега .
Последни новини