От х:

Днес в x:

Кметът на Хитрино иска отмяна на евакуацията до 2 дни

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил заяви пред Bulgaria ON AIR, че ще настоява евакуацията в селото да бъде отменена до два дни. По думите му десетте дни, които бяха обявени за справяне с проблема, са прекалено много.

"Тези 10 дни са много за мен и за населението. С всеки следващ ден търпението им ще се изчерпва и напрежението ще се покачва. Вчера хората бяха изведени да си гледат животните с полицейски коли, може би и днешният ден ще бъде по същия начин", коментира кметът.

Той сподели, че се надява до края на деня да приключи източването на цистерните с взривоопасни вещества. Вчера в рамките на денонощието са източени 4 цистерни, а към момента остават още 9, стана ясно още от думите на Нуридин Исмаил.

"Продължава течът от единия вагон, това е най-големият проблем. Искат тази цистерна да остане последна, да се намали налягането и да се запуши изтичането", уточни той и добави, че няма нови сигнали за хора в неизвестност.

"Ще започнем да канализираме нещата и да степенуваме нуждите, след като влезем в селото. Вече има много хора, които са готови да помогнат. Най-голямата ми надежда е държавата да помогне", каза още Нуридин Исмаил.

Кметът потвърди, че продължава разследването на трагичния инцидент и добави, че се притеснява от замърсяване на въздуха. Междувременно днес още един екип от специалисти ще направи оценка на щетите в Хитрино.

Кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил заяви, че ще съдейства на хората, които пострадаха и загубиха близките си при взрива в събота, за завеждането на дела срещу фирмата собственик на катастрофиралия влак.

"Много ще се съдим с тях. Ще намеря адвокати сериозни, аз ще съдействам на хората.  С фирмата, която е виновна за инцидента, ще се съдим до последно", заяви Исмаил пред Би Ти Ви. Той даде информация за хода на работите по обезопасяването и преместването на катастрофиралите влакови цистерни.

Той все пак посочи, че в момента хората, които източват и обезопасяват вагоните рискуват живота си и трябва да се намери баланса между тяхната безопасност и бързината.

Нуридин Исмаил добави, че днес се очаква да пристигне тежката техника, с която ще бъдат изнасяни падналите цистерни, след като бъдат изпразнени.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини