От х:

Днес в x:

По 4 квадрата в спалното помещение за всеки затворник

Поне 4 кв. м в спалното помещение трябва да има всеки затворник, решиха депутатите. Те приеха на първо четене промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. 

Поправките трябва да сложат край на многобройните осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека. Те се правят в отговор на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне, които излязоха с критики за лошите условия и пренаселеността в затворите в България.  

Промените бяха приети без дебат. 

Те бяха инициирани от бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Тогава стана ясно, че като участник в Работната група по измененията са привлечени дори представители на неправителствената организация на лишените от свобода у нас, ръководена от осъдения за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман, който също осъди страната ни в Страсбург. 

Занапред съдът няма да определя типа затворническо заведение, в което осъдените ще изтърпяват наказанието си, а единствено първоначалния режим за това, пише още в закона. Тези правомощия ще бъдат поети от ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". 

С новите текстове се въвежда по-гъвкав режим за преместване на лишени от свобода, както от един затвор в друг, така и в рамките на един затвор. Преустановява се съществуването на Комисията по изпълнение на наказанията към всеки един затвор, а правомощията й се поемат от началника на съответния зандан.  

Новите текстове дават право на осъдения с добро поведение да поиска от началника на затвора преместването му в затворническо общежитие от открит тип след изтичане на определен минимален срок на изтърпяване на наказанието в затвор или затворническо общежитие от закрит тип. 

Затворниците вече имат право да искат от Административния съд да се произнася за наличие на лоши условия в местата за задържане и пренаселеност в затворите. При решение на съда в полза на осъденото лице, ръководството на съответния затвор ще трябва да предприеме бързи мерки за подобряване на условията на лишения от свобода. 

Според друга промяна занапред служителите на ГД "Изпълнение на наказанията" ще  доказват пред съда, че не са нарушили правата на лишен от свобода, ако той е предявил иск. Затворниците вече ще могат да провеждат свиждания не само със съпруг или съпруга, но и с лица, с които са били във фактическо съжителство.  

В новите текстове вече изрично пише, че администрацията на затворите няма право да нарушава тайната на кореспонденция на лишените от свобода. Шефовете на затворите ще могат да налагат изолация само за "най-сериозните нарушения или системност при извършването на останалите нарушения".  

Медицински специалист всеки ден ще трябва  да посещава изолатора, за да проверява какво е здравословното състояние на буйстващите затворници. Осъдените преди да навършат 21 години пък ще имат възможност да искат предсрочно освобождаване при намаляване на минималния срок на фактически изтърпяното наказание.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини