От х:

Днес в x:

Петко Симеонов: Наказателен вот вероятно ще има

1. Ще има ли наказателен вот, ако не се промени изборният закон?

2. Колко време трябва за промяна?

3. Каква избирателна система да въведем - изцяло мажоритарна или частична? С тези въпроси се обърнахме за коментар към социолозите Петко Симеонов и Мира Радева и политолога Тома Биков. Ето отговорите им.


1. Вероятно наказателен вот ще има. Редовият гражданин в редки случаи сам ще стигне до него. Ще му повлияе реакцията от публичната сфера - много от защитниците на промените в избирателния закон ще създадат обстановка, която ще повлияе върху избирателите. Оттук ще дойде наказателният вот.

2. За да се промени избирателният закон е нужно време - може би около година. Мисля така, защото има много пунктове в предложението, които ще предизвикват спорове. Те засягат големи политически интереси. Нужно е време, за да се намерят общоприемливи решения.

3. Най-напред Народното събрание трябва да формулира отношението си към резултата от референдума. Според действащия закон не достигат 12 хиляди гласа той да бъде задължителен. Но 2,5 милиона граждани са подкрепили промяната. Това е непренебрежимо число! Има проблем. Парламентът да обсъди нормите на самия закон за референдумите. Да се премисли кои въпроси подлежат на национално и отделно - на местно допитване.

Има въпроси, които изискват експертиза и не се решават с мнозинство. Но пък има серия въпроси, които задължително се нуждаят от мнението на гражданите. Едни са те за държавата като цяло, други за отделните населени места. После кои гласуват? Има въпроси, по които неживеещи постоянно в страната граждани обективно нямат интерес. В закона е нужно да има норма за задължителен срок за обсъждане и какво е обсъждането, преди да се тръгне към гласуване...

Народното събрание да осмисли закона. И да реши - редно ли е да се заобикалят все едно ги няма дадените милиони гласове?

Иначе личното ми мнение е да се търси смесен вариант. Пропорционални елементи да тушират недостатъците на чистия мажоритарен вот в два тура.

Дали този парламент ще се занимае с въпроса, не знам. В мен остава усещането, че ГЕРБ и БСП бягат от отговорност водени от партизански интерес.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини