От х:

Днес в x:

250 хасковлии изследваха кръвната си захар за три часа в лаборатория на колела

Изображение 1 от 5

    Стресът и нервите отключват все по-често проблемите с диабет в днешно време. Изводите правят лаборантите от Мобилната лаборатория на българо-австрийска компания, която обикаля страната с идеята за превенция. Кампанията се осъществявана на всякъде със съдействието на Ротари клубовете. Кампанията върви от месец септември и ще приключи в началото на декември в Сандански. Тя се организира за втора поредна година по повод Световния ден за борба с диабета -14 ноември.

    „Идеята е превенция, повече хора, дори и такива, които са здрави, да обърнат внимание, да се изследват напълно безплатно, да видят показателите на кръвната си захар и холстерола в какви нива са.“, посочи единият от лаборантите Катерина Божкова.

    Оборудваният с всичко необходимо бус паркира в Хасково днес пред общината точно в девет часа и ще остане до 16 часа на това място. През това време всички, които искат да измерят нивото си на кръвна захар и показателите за холестерол, могат да го направят напълно безплатно.

    Само за няколко часа през мобилната лаборатория минаха поне 250 души, а малко преди обед напливът беше огромен. Много от хората посочиха, че въпреки дългата опашка предпочитат да почакат, но да си направят изследването, тъй като често при личните им лекари направленията за подобен тип тестове са изчерпани. Освен това в лабораторията на колела си спестяват и таската за медицинско обслужнване.

    Божкова посочи, че по време на обиколките, имат много случай на хванат диабет, дори при деца. Тогава тя и колегите й насочват пациентите към специалисти, които да ги проследят нататък във времето. Като превенция тя припомни, че за кръвната захар е в норма, когато е до 6,2 на гладно.

    „ Диабетът стана чумата на 21 век, всеки втори било то от стрес, нерви, напрежение, отключва днес това заболяване. Така че аз лично съветвам всички пациенти, които минават през мобилната лаборатория да продължат да следят нивото на кръвната си захар поне веднъж месечно. Тъй като, когато се усетят симптомите, като често уринирани и пресъхване на устата, за съжаление вече нещата са извън контрол и се налага медикаментозно лечение.“, казва Екатерина Божкова.

    И посочва, че нейната кръвна захар е напълно в нормите -около 6,5. Но пък и признава, че покрай кампанията в момента по-често си прави изследване превантивно, иначе проследява показателите си за диабет на 2-3 месеца.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      By
      bydlo
      6 -1
      17:47, 22 ное 2016
      'Ква превенция 'кви Ротари, от половин година в страната има изкуственно създаден дефицит на някои инсулини а, вие пущате къмършълс все едно сме дебили.

      Но хората говорят и хората знаят кой си тъпче джобовете от тяхната несгода.

      А сега трийте ми и тоя коментар !
    • 2
      Ка
      Как няма
      7 0
      18:12, 22 ное 2016
      Как няма да има диабет, като разни прости работодатели ти създават стрес и нерви в излишък, обикновено за нищо. Всеки началник или началничка - видели недовидели, разбрали недоразбрали - все гледат да се навикат на служителите си, на нищо да направят някого пред други или просто да му напомнят кой командва. Манталитета на хасковския директор или директорка е да се размахва пръст, пък дали има повод, дали е справедливо, редно, обосновано - карай да върви. Нали са началници - ще вземат здравето на когото си решат. Ще държат хората на работа и няма да признават нито болести, нито здравословни проблеми, нито човещина ще прояват. Само шуробаджанащина, еснафщина и сметкаджийство! Здраве другаде търсете!

    Случаен виц

    Последни новини