От х:

Днес в x:

Съветски държавни дейци коментират разпадането на СССР

Трима съветски държавни дейци отбелязаха 25-годишнината от разпадането на СССР и призоваха за диалог по конфликта в Украйна.

Трима бивши членове на съветското държавно ръководство отбелязаха 25 години от подписването на договора, с който Съветският съюз официално прекратява съществуването си, и призоваха за диалог по въпроса с конфликта в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

През декември 1991 г. ръководителите на съюзните републики Русия, Украйна и Беларус подписват на тайна среща в правителствена ловна резиденция в Беловежката гора така нареченото "Беловежко споразумение", по силата на което СССР се разпада и опитите на съветския лидер Михаил Горбачов да запази целостта на страната остават безуспешни.

Един от подписалите документа, Станислав Шушкевич, тогава председател на белоруския парламент, заяви вчера, че Беловежкото споразумение е спомогнало да бъдат избегнати граждански войни и много други беди, както и че подписването му донякъде може да се възприеме като геройство.

Той говори на събитие, организирано във Вашингтон от аналитичния център Атлантически съвет.

Генадий Бурбулис, съветник на покойния руски президент Борис Елцин и също участник в подписването, каза, че Съветският съюз е бил "нежизнеспособно образувание" още от самото си начало.

Бившият украински президент Леонид Кравчук, който също полага подписа си под Беловежкото споразумение, заяви от своя страна, че по отношение на сегашния конфликт в Украйна е много важно преговорите да продължат, като същевременно се оказва икономически натиск на Русия.

Според Бурбулис обаче западните санкции и твърдата линия към Москва са неефективни. Той призова за по-мек и по-нюансиран диалог с Кремъл. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини