От х:

Днес в x:

Няма напредък за нови правила за убежище в ЕС

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз отново не постигнаха напредък в преговорите за реформа в правилата за предоставяне на убежище.

Преговорите между Европейската комисия от една страна и правителствата на ниво експерти от друга - бавно напредват, призна комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, цитиран от БНР.

Той повтори, че като краен резултат отново очаква да се стигне до постоянна система за задължително приемане на бежанци по квотен принцип:

"Вярвам, че до юни догодина ще сме в състояние да сложим на масата финалното ни предложение".

Аврамопулос повтори, че сегашният Дъблински регламент, който задължава пограничните държави от първа линия да носят отговорност за кандидатите за убежище, не работи адекватно.

Вътрешният министър Роберт Калиняк от словашкото ротационно председателство обаче посочи, че и временната схема за квотно разпределяне на бежанци от Италия и Гърция също не е работещ модел:

"От 160-те хиляди души, успяхме до момента да презаселим едва около 9 хиляди. Дори и ако не броим страните, които отказват да приемат квотите, останалите желаещи държави също се успяват с релокацията. Идеята ни е да представим решение, което наистина ще дава резултати".

Калиняк допълни, че Словакия скоро ще представи нов всеобхватен вариант на дъблинска реформа, която да отчита всички интереси.

Съветът по вътрешни работи се състоя непосредствено след размириците на гръцкия остров Хиос. Предната нощ неизвестни атакуваха с коктейли "Молотов" и камъни палатковия лагер, в който няколкостотин мигранти от Близкия изток чакат от месеци решение на властите дали да бъдат депортирани или приети като бежанци. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини