От х:

Днес в x:

Полският премиер окрилен от победата на Тръмп

Полският премиер Беата Шидло вижда връзка между възхода на партията си и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

ªИзборната победа на Доналд Тръмп е резултат от недоволство на избирателите от управляващите елити, сходно с това, довело на власт полската партия "Право и справедливост" (ПиС), заяви премиерът на Полша Беата Шидло, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Доналд Тръмп успя да достигне до хората през своята кампания. Той се съсредоточи върху нуждите им (и) се позиционира извън политическия елит", каза Шидло в интервю за Ройтерс, нейното първо за чуждестранна медия, откакто заема поста си. 

"В момента се променя начинът, по който политиците биват възприемани и по който хората правят избора си. Хората не избират политици, които са свързани със сегашните политически елити", каза 53-годишният премиер. 

"Това е ясен сигнал, че политиците са отдалечени от реалността. Хората казват: Не, не искаме това. Ето така ПиС спечели в Полша. Динамиката на предизборните кампании е такава, че когато дойде време да се управлява, нещата се променят, защото реалността се оказва по-еднозначна, отколкото си си мислел, заяви Шидло във връзка с предизборните изказвания на Тръмп.

Тя посочи, че трябва да се изчака спокойно, докато новоизбраният президент на САЩ представи програмата си. Шидло изрази увереност, че Тръмп ще изпълни решенията от Варшавската среща на върха на НАТО за разполагане на многонационални сили в трите балтийски държави и Полша.

Тя изрази надежда, че германският канцлер Ангела Меркел ще се кандидатира отново за четвърти мандат догодина, с което даде сигнал за промяна в тона след поредица спорове между Варшава и Берлин, отбелязва Ройтерс.

"Политиката на канцлера Меркел е предсказуема, а в момента Европа има голяма нужда от стабилизация", заяви полският премиер. "Макар и да смятам, че водената миграционна политика беше грешка." 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини