От х:

Днес в x:

Председателката на румънската ЦИК е арестувана за корупция

Председателката на румънската избирателна комисия Ана Мария Петру бе арестувана само три седмици преди парламентарните избори в страната, предадоха ДПА и БТА.

Тя е уличена в корупция, съобщават днес румънските медии.

Петру е заподозряна, че през 2008-2009 г. е платила 210 000 евро на компания, свързана със съпруга й за услуга, която Централната избирателна комисия е поискала.

Агенцията за борба с корупцията обвиниява Петру и че е взела 50 000 евро от бизнесмен, за да му уреди среща с министъра на икономиката.

Адвокатът на Петру каза, че тя е подала оставка от поста си в комисията. Председателят на камарата на депутатите в румънския парламент Флорин Йордаке съобщи, че един от заместниците на Петру временно ще ръководи избирателната комисия.

Румъния, която е членка на ЕС от 2007 г., е една от най-корумпираните страни в съюза. Индексът на възприемане на корупцията в Румъния, според "Прозрачност без граници" е 4 - най-лошият сред 28-те членки на ЕС.

Все пак, Румъния подобри рейтинга си с над 1100 ареста, извършени от агенцията за борба с корупцията, припомня ДПА. Произнесени са присъди и започнаха процеси против висши служители включително експремиер, министри и депутати.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини