От х:

Днес в x:

Проектозакон в Чехия криминализира клевети към президента

Група чешки депутати, включително от управляващата коалиция, предложиха да се криминализира клеветата против президента на републиката, предадоха Ройтерс и БТА.

Това е чувствителен въпрос в страна, където подобен закон се използваше за хвърляне в затвора на дисиденти през комунистическата ера, коментира Ройтерс.

64 от общо 200 депутати в долната камара на чешкия парламент са се подписали под предложената поправка към Наказателния кодекс.

Тя се отнася до "всеки, който публично клевети президента или спъва изпълнението на пълномощията му, като по този начин уронва неговата репутация". Такъв човек рискува затвор до една година или глоба.

Главният вносител на проекта, депутата комунист Зденек Ондрачек, пояснява, че целта е да се възстанови уважението към институцията държавен глава във време, когато политиката често загрубява и е белязана с оскърбления.

И някои други европейски страни, включително съседните Германия и Австрия, имат подобни закони против клевета.

В Чехия също имаше такъв закон до 1998 г., когато президент беше видният бивш дисидент и писател Вацлав Хавел.

Премиерът Бохуслав Соботка каза, че е против предложението, въпреки че го подкрепя и 15 депутати от общо 50-те социалдемократи в парламента. Той се опасява, че такъв закон може политически да бъде използван против основателни критики.

Президентът Милош Земан не желае да коментира предложението, каза неговият говорител.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини