От х:

Днес в x:

Британската криза и България

През 2008-ма Обединеното кралство бе сред "старите" страни от Европейския съюз, които обявиха, че запазват трудовите ограничения за българи. Британските власти оправдаха решението си с финансовата криза.
Британските икономически неволи засягат не само българите, които живеят на Острова, но и се отразяват на самата България. Там пазарът за имоти усети полъха на финансова криза, обхващаща Великобритания.

Британците, които до 2008-ма бяха сред най-активните купувачи на къщи и апартаменти в България, изведнъж започнаха да ги продават. След това много по-малко от тях отидоха да почиват на Черноморието. Още по-малко се готвят да карат ски тази зима и на иначе доста популярните в Обединеното кралство писти на Пампорово, Боровец и Банско.

Рони Грийн дава два апартамента под наем на британци, които искат да почиват в България. Единият е на морето - в курорта Влас, а другият - в полите на Витоша за тези, които предпочитат да карат ски.

Неговата малка компания sunshineinbulgaria.com страда обаче от спада в заявките: "Да, със сигурност това важи за апартамента в София. Според мен хората ще отидат в България през лятото, защото това е основната им почивка. Те обаче не могат да си позволят втора ваканция през зимата. Обикновено по това време вече имам 3-4 заявки за апартамента до Витоша, но този сезон интересът не е толкова голям", посочва Рони Грийн.

Крис Ранд, маркетинг директор на "Болкан холидейз" - най-големият туроператор за България на британския пазар, посочва: "Заявките за почивки за България намаляха, както и за другите страни, с които работим. Все още е твърде рано да се каже как кризата ще се отрази на летния сезон на 2009 година, но засега се наблюдава спад в търсенето".

Според Крис Ранд обаче, въпреки лошите първоначални признаци, българският туризъм може да се окаже сред малкото печеливши в условията на световна криза: "Бих казал, че България има добри възможности да преодолее застоя в туристическия пазар заради цената на услугата, която предлага на британския турист.

Не само евтината цена на туристическия пакет, но и цената на местната храна, бира, вино, на развлеченията. Според мен това ще бъде важен фактор за успешен сезон през 2009-та година. Ако говорим за глобалната криза, то България е сред дестинациите, които са в най-добро положение успешно да я преодолеят", посочва Крис Ранд.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини