От х:

Днес в x:

300 души от американските тайни служби пазят Обама в Атина

Трескава подготовка върви за предстоящото посещение на Барак Обама в Атина. Президентът на САЩ ще бъде в гръцката столица на 15 и 16 ноември. Ще бъдат взети безпрецедентни мерки за сигурност. Те ще надминат дори мерките от визитата на Бил Клинтън през 1999 година, предаде Нова тв. 

Повече от 5000 полицаи от Атина и провинцията са мобилизирани, за да превърнат центъра на столицата в непревземаема крепост. Ще бъдат мобилизирани специалните служби на полицията с кучета, както и отделът за неутрализация на взривни устройства. В постоянна готовност са и тайните служби. Въздушна полиция ще наблюдава местата, които ще посети Обама. От момента на навлизане в гръцка въздушна територия на самолета, с който се движи Барак Обама, до приземяване на летището „Ел. Венизелос", машината ще бъде съпровождана от гръцките военно-въздушни сили.

Засега не е известно къде ще отседне президентът на САЩ. В списъка са хотелите „Мегали Вретания“, Intercontinental, където отседна през 1999 г. Бил Клинтън, дори и „Астерас“.

Освен факта, че посещението на американския президент изисква най-високи мерки за сигурност, гръцките власти са на крак след нападението с граната над френското посолство, както и след предупреждението от отделни организации, които призовават за динамични действия по време на посещението на Обама в Атина.

Вече беше отменена речта на американския президент, която той трябваше да произнесе на равния хълм Пникс в подножието на Акропола - мястото където Еклесия, върховният орган на държавата (Народното събрание) в Древна Гърция, се е събирал през нейния „Златен век“. Очаква се Обама да произнесе реч в Центъра за култура на фондацията „Ставрос Ниархос” в Атина. Фондация "Ставрос Ниархос" информира посетителите, че от понеделник 14 ноември, до четвъртък, 17 ноември, няма да бъде възможно да посещават центъра, където има изложба, посветена на Янис Моралис и Христо Капралос.

Припомняме, че, промяна на мястото на речта на Обама беше поискана от американските агенти на ЦРУ, които се намират в Атина и обработват заедно с гръцките си колеги оперативния план за сигурността на досегашния президент на САЩ по време на посещението му в гръцката столица. Те прецениха, че хълм Пникс в подножието на Акропола не отговаря на условията за безопасност и предложиха да се намери друга, "по-контролирана" точка.

В петък вечер, при изключително строги мерки за сигурност, два американски военни самолета вече кацнаха на военното летище в Елевсина. Те доставиха превозни средства, ценни книжа и 150 души медицински персонал за посещението на Обама в гръцката столица. С втори самолет се приземиха 300 души от американските тайни служби, военно оборудване и хеликоптер, използването на който все още не е изяснено.

Както е известно, президентът на САЩ не се движи с чуждестранни превозни средства, а само с американски.
 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини