От х:

Днес в x:

Проф. Константинов: Ако изгуби балотажа, премиерът да иска вот на доверие

Разминаването относно броенето на бюлетините за референдума на Слави Трифонов дойде от недостатъчно прецизния законов текст и невземането на точно решение от ЦИК. Най-хубавото е да намерим равен брой подписи и равен брой бюлетини, но това никога не става – някой пуснал бюлетина без плик, друг - без да се подпише. Референдумът обаче мина така или иначе – ГЕРБ и БСП вече обявиха, че ще го подкрепят. Така шефът на „Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов.

ГЕРБ и БСП не знаят какво яхват с мажоритарната система – яхват тигър, предупреди Константинов пред bTV. Мажоритарна система има във Франция, но не е същата (бел. ред. - не е мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство). В САЩ, в Европа се вдига вълна – народна, националистична вълна – това политиците в България го виждат и затова действат. 3,5 млн. души гласуваха на референдума, но това поставя страната в политическа криза. С референдума променяме радикално политическата система и това няма да доведе до моментална промяна, смяната на системата не е панацея. Това е все едно да получиш един нов автомобил и да можеш веднага да го караш. Минимум шест месеца ще трябват, за да се въведе системата – да има ново райониране, от това ще зависи много, да се обучи администрацията, обясни Константинов.

Според Константинов е редно ако ГЕРБ загуби президентския балотаж, Борисов да поиска вот на доверие с ясни срокове – през месец май да има избори. Този вот на доверие е необходим за стабилизиране на системата и от утре да започне подготовката за мажоритарен вот, каза Константинов. Сега каква търговия с гласове ще видите, бедна ви е фантазията. Едномандатното райониране ще означава по около 30 000 души на район. 20 000 да са с право на глас, 10 000 да ходят да гласуват, значи 5000 трябват – при толкова малко на брой гласове ще има бясна търговия, беше мнението на математика.

Като друга интересна задача Константинов определи как ще се разделят районите в чужбина. Там едномандатни райони не може да има, добави той.

Относно хаоса с бюлетините Константинов посочи, че голяма отговорност носят от СИК-овете. Тяхна задача е да се направи сверяване на подписите и бюлетините в урната – на място.

Прочетете кратка история на Френската революция, беше съветът на Константинов към политиците. Надига се вълна, защото за хората липсва справедливост, категоричен беше той. Политическата криза се решава по два начина – с избори или с автомати, припомни професорът.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини