От х:

Днес в x:

Делото "Червеи" започва на втора инстанция

Софийският апелативен съд (САС) ще разгледа на първо заседание делото срещу бившия председател на Софийски градски съд и срещу Тодор Костадинов, бивш началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР по разработката "Червеи".

През януари тази година състав на СГС с председател Иван Коев наложи на Янева присъда от една година условно след като я призна за виновна за издаването на разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) над максимално допустимия по закон срок. Тодор Костадинов беше осъден на глоба за неправомерен достъп до информационните системи на МВР.

В своите мотиви съдия Коев написа, че прокуратурата е пропуснала да повдигне адекватни обвинения срещу Янева. Това потвърждава изнесеното в записите "Яневагейт", в които в разговор с Румяна Ченалова и Момчил Мондешки бившият председател на СГС казва, че главният прокурор Сотир Цацаров й е обещал да завоалира обвиненията срещу нея.

"С цялостната си професионална дейност (Владимира Янева) последователно е показвала стремеж към спазване на законите и санкциониране на техните нарушители. Репутацията й в професионалните среди не подлежи на съмнение. Съдът приема, че извършеното престъпление, освен това, най-вероятно се дължи на предоверяване на специалните служби, с които съдия Янева ежедневно е работила и комуникирала", пише още в мотивите.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини