От х:

Днес в x:

ЦИК отхвърли жалба на ДПС срещу решение на РИК за плакатите

Централната избирателна комисия отхвърли жалбата на ДПС срещу решение на РИК В Кърджали, с което кметовете в област Кърджали се задължават да премахнат агитационни материали на Движението. Жалбата е подадена по електронната поща от Изет Шабан в качеството му на председател на Областния съвет на ДПС в Кърджали на 2 ноември.
В Централната избирателна комисия по електронната поща е постъпило и копие на протокол от 30.10.2016 г. от заседание на РИК в Кърджали.
Решението на РИК в Кърджали е оспорено от областния председател на ДПС с твърдение, че е неправилно, незаконосъобразно и немотивирано, както и че е в нарушение на Изборния кодекс.
В жалбата се твърди, че на предизборните плакати на ДПС като дизайн са отразени цветове, съдържащи се и в знамето на Република България, но в тях не е отразено знамето на Република България по смисъла на Закона. Поддържа се становище, че цветовете на знамето в предизборните плакати не отговарят на критериите за знаме на Република България.Отразените като дизайн цветове са повече от три, а конкретно зеленият е в различни нюанси.

Поради това според жалбоподателя решението е незаконосъобразно, тъй като не е установено нарушение на забрана от Изборния кодекс.

Централната избирателна комисия намира жалбата за допустима, подадена е в срок и от лице с правен интерес, но по същество за неоснователна.

От приложения към жалбата на Цвета Караянчева агитационен материал – предизборен плакат на ПП „ДПС“, е видно, че той съдържа трицветно изображение с цветове, подредени отгоре надолу в последователността бяло, зелено, червено. Частта от изображението със зелен цвят съдържа два нюанса. Съдържащото се на агитационния материал трицветно изображение по несъмнен начин съдържа внушение за българското знаме, се казва още в решението на ЦИК. Според Изборния кодекс в агитационните материали се забранява използването на герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.

За да е налице нарушение на забраната, е достатъчно в агитационния материал да се съдържа внушение, основано на националния символ – българското знаме.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини