От х:

Днес в x:

Малки пластики на големия Димитър Рашков показват в галерия „Форум“

    Първата самостоятелна изложба в Хасково на известния скулптор Димитър Рашков бе открита тази вечер в галерия „Форум“. Художникът е популярен предимно с малките си пластики, чието предизвикателство и подтекст са неподражаеми и показват свеж, понякога провокативен поглед към света. Веднъж видял скулптурните фигури на Димитър Рашков, човек вече не може да ги сбърка. А това  превръща автора на малки пластики в голям творец.

    Ръце и зодии – това са скулптурите, подредени във „Форум“, както и няколко пастелни платна. Миналата есен Рашков гостува в областния град със съвместна изложба с Вълчан Петров, но днес се представя самостоятелно, за радост на ценителите на изящното изкуство. През пролетта Рашков също бе в Хасково като част от комисията, която оценяваше художествените достойнства на скулптурните композиции в центъра на града.

    Димитър Рашков е роден през 1954 г. в Карлово. През 1981 г. завършва Академия за  изящни изкуства в София със специалност “скулптура”.

    Четири години преподава в Художествената гимназия в Казанлък, после работи две години в ателието на академик Барадай в Киев. Шест години е главен художник на община Карлово и уредник на Градската художествена галерия, на която от 1997 до 2004 г. е директор на обществени начала. През 2000 г. печели конкурс на СБХ за творческо пребиваване в “Cité des Arts” – Париж, Франция. Член е на СБХ и на Обществото на художниците “Филипопол”, Пловдив.

    Има над 60 участия в общи изложби и 65 самостоятелни изложби в престижни художествени галерии в България, Австрия, Чехия, Германия, Франция и Гърция. От 1986 г. Димитър Рашков всяка година показва най-напред в родното Карлово самостоятелна изложба с най-новите си пластики, които после гостуват в други галерии из страната.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини