От х:

Днес в x:

Анализатори: Цачева говори за Борисов, Радев избягва БСП

По-голямата част от партиите и коалициите, подкрепящи сегашния кабинет, са отразявани по-положително в медиите в сравнение с опозиционните сили.

Изключение прави Реформаторският блок. 

Това сочат междинните резултати от медийния мониторинг на предизборната кампания на основните кандидати за президент, осъществен от Института за социална интеграция, предаде БТА.

Освен, че ГЕРБ е най-често споменаваната партия, тя се ползва и с позитивно отношение в медиите. Опозиционните БСП и ДПС попадат в отрицателната част на скалата, като към тях спадат и реформаторите. 

Всички патриотични формации са от положителната страна на медийното отразяване. 

От института откроиха като любопитен факт - че "Движение 21" на Татяна Дончева е най-положително отразяваната формация, въпреки че обемът на информационни единици е значително малък.

Сред основните претенденти за президентския пост най-често споменаваният кандидат е Цецка Цачева - 1969 информационни единици, следвана от Румен Радев - 1326. 

Останалите кандидати попадат значително по-рядко в медийната среда - Ивайло Калфин - 717, Пламен Орешарски - 553, Трайчо Трайков - 485, Красимир Каракачанов - 429, и Татяна Дончева - 213. 

Относно начина на отразяване, с изключение на Орешарски, всички останали кандидати са представени в положителна светлина. В най-голяма степен това се наблюдава при Калфин и Цачева.

Премиерът Бойко Борисов е споменаван толкова често, колкото и кандидатът на неговата партия. Може да се каже, че до голяма степен кампанията на ГЕРБ е фокусирана върху личността на Борисов, въпреки мажоритарния характер на президентските избори, отбелязаха от института. Анализаторите посочиха още, че междинните резултати на мониторинга не регистрират значителни изненади спрямо наблюденията от предходни години.

Изследването е обхванало 20 медии - телевизии, печатни издания и информационни сайтове и агенции, за периода от 6 до 30 октомври. 

Цачева често говори за Борисов, Радев избягва БСП

Наблюдава се сравнително сходство при посланията на кандидатите за президент Цецка Цачева и Румен Радев. И двамата говорят за "сигурност", "бъдеще" и "национален интерес", сочат още данни на Института за социална интеграция. Изследвани са общо 506 изказвания.

"Европа" и "НАТО" също присъстват като основни понятия и при двамата кандидати. Темата за бежанците приоритетно се засяга от кандидата, подкрепен от БСП. Радев я обвързва най-вече с липсата на ясни решения за справяне с възникналите проблеми с преминаващите нелегално българската граница. Той често залага на послания, свързани с "промяна на статуквото", а Цачева говори повече за "единство, справедливост и стабилност". 

Като интересен момент в изказванията на кандидатите, анализаторите отчитат споменаването на политическите сили, които са ги издигнали или подкрепили. Почти всяко изказване на Цачева съдържа името на ГЕРБ, а в над 50% от случаите споменава - Бойко Борисов. 

Точно обратното е при Радев. Той избягва да споменава името на партията, като все по-често говори, че е надпартийна кандидатура.

Младите хора също са основна тема на Цачева и Радев. Тя по-скоро говори за тези, които учат и работят в България и тяхната професионална реализация в страната. А той тематизира връщането на младите хора, които са извън страната. Друг акцент при него е възпитанието в патриотизъм.

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    диджей грасхопърс
    1 0
    18:21, 2 ное 2016
    Цецка Цачева --------Плевнелиев в пола разликата е само в пола
Последни новини