От х:

Днес в x:

Американските подводници, от които се страхува Русия

Подводниците от клас „Seawolf“ бяха предвидени да бъдат най-добрите, правени някога. Наследници на машините от клас „Лос Анджелис“, те целяха да установят доминация на американците под вода. Трябва ли руснаците и китайците да се страхуват от тях?

The National Interest ни връща в ерата на Студената война и противопоставянето между Вашингтон и Москва – както на политическата, така и на военната сцена. Води се надпревара кой ще бъде по-могъщ от другия.

В края на 80-те години на миналия век американският военноморски флот е изпратен пред криза. Съветските военни получават разузнавателна информация, че техните подводници могат да бъдат проследявани по звука на витлата. В резултат на това руснаците започнат да търсят начин да усъвършенстват арсенала си. Японската компания „Тошиба“ продава модерни витла, а ефектът скоро се усеща.

Подводниците от клас „Акула“ стават много по-тихи, а освен това могат да се гмуркат на дълбочина от близо 600 метра. Американските от клас „Лос Анджелис“ по това време могат само до 200 метра.

Американският флот отговаря с амбициозен план – създаването на подводници, носители на ядрени глави, които да отговорят на предизвикателството. Подводните кораби от „Seawolf“ са конструирани да бъдат по-тихи от своите предшественици и да се потапят по-надълбоко. Мощността на турбините достига до 52 000 shaft конски сили (shp). В резултат скоростта, която може да бъде достигната под вода, е от близо 65 км/ч (35 възела).

Публикувано във факти.бг:

Подводниците са оборудвани със сонарни системи BQQ 5D, които могат да засичат различни заплахи, сред които и мини. В бойните показатели те се различават от своите предшественици. Те са истински ловци под вода, като имат осем торпедни цеви, а освен това са много по-тихи от „Лос Анджелис“.

Финансовите параметри, обаче, не са никак изгодни за американците. Цялата програма – за създаването на 12 подводници от този клас – се равнява на 33 милиарда щатски долара. След разпадането на Съветския съюз обаче тя не се изпълнява докрай и са създадени само три.

Въпреки че са били произведени само три подводници от клас „Seawolf“, американският флот има ползи от тях. Усъвършенстваните машини водят до създаването на клас „Вирджиния“ и до значителни подобрения. При създаването на USS „Джими Картър" също са използвани елементи и идеи от тях.

А трите подводници все още са изключително полезни и важна част от арсенала на американските военноморски сили, давайки им по-голямо самочувствие под вода.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини