От х:

Днес в x:

„Замунда” падна

След като преди няколко дни за кратко беше спрян сайтът за безплатни книги „Моята библиотека” (chitanka.info), днес не работят двете „Замунди” – zamunda.net и zamunda.se. Пиратските сайтове имат хиляди потребители, които теглят от тях безплатни филми, музика, програми и книги. Това не е първият случай, в който двойната „Замунда” спира работа, но досега винаги е бивала възстановявана.

Мненията за пиратството в интернет и за безплатното разпространение на интелектуална собственост са противоречиви, но торент-тракерите по принцип са леснодостъпни в България. Въпреки спорадичните опити да бъде спряна дейността им, те продължават да бъдат търсени. Докато в Западна Европа използването на торент-тракери е все по-трудно, българските потребители продължават да се радват на свободен достъп.

Торентите не съхраняват файлове, а само осигуряват връзка между потребителите, които споделят съдържанието на компютрите си. По-добросъвестните ползватели препоръчват на всички, теглещи даден файл, да се запознаят със съдържанието му и да си купят след това законно копие в полза на авторите на продукта.

Явор Колев, шеф на „Компютърни престъпления“ при ГДБОП, който от години се кани да затвори сайтовете „Арена“ и „Замунда“, коментира пред „Дарик“, че вероятно става въпрос за хакерска атака. В Главната дирекция при тях не е постъпил сигнал за спирането на сайтовете. Вероятно падането им е следствие на технически проблем. Пиратските сайтове „Арена“, The Pirate Bay, Demonoid и Rutracker са достъпни.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини