От х:

Днес в x:

Риск от големи терористични атаки в пет турски провинции

Националната разузнавателна организация на Турция е получила информация за възможни големи терористични нападения, които групировката "Ислямска държава" готви в пет големи провинции на страната. Това пише вестник "Джумхюриет", цитиран от ТАСС.

Разузнаването е информирало главното управление по сигурността, а то от своя страна е разпространило до регионалните поделения информация с гриф "спешно".

Според данните на разузнаването е възможно терористични актове да се планират в Истанбул, Анкара, Анталия, Измир и Газиантеп. Тези райони се намират в зона с повишен риск.

Припомняме, че по-рано бе съобщено, че губернаторът на Анкара е забранил всякакви обществени събирания и митинги заради информация, че се готвят атентати. Забраната е в сила до 30 ноември.

Счита се, че "Ислямска държава" може да извърши нападения в транспорта, метрото, автобуси, гари, фериботи. Не се изключва и нападение наавиотранспорта.
"Групировката може да търси възможности за нападения в сферата на гражданската авиация, да се опита да внесе в самолета режещи предмети или взривове, скрити в електронни устройства", пише вестникът.

Една от вероятните цели в Истанбул може да е "Евроазиатският тунел" под Босфора, който ще бъде открит в присъствието на висшето ръководство на Турция през декември тази година.

Миналата седмица в Газиантеп се проведоха полицейски операции против ядро на "Ислямска държава" в града. В резултат един атентатор бе арестуван, а друг се самовзриви, убивайки трима полицаи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини