От х:

Днес в x:

Нобелова награда за мир 2016: Догадки до последния момент

В Осло днес ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за мир за тази година, предаде БТА. Догадките кой ще я спечели остават много до последния момент.

Преобладават предположенията, че наградата няма да бъде дадена на един-двама души, а ще бъде за цяла общност или организация, както се е случвало и по-рано.

Някои букмейкъри дават шансове на представителите на жителите на гръцките острови, оказвали помощ на мигрантите, пристигащи там от турското крайбрежие.

Изгледи да получи отличието има и сирийската доброволческа организация "Белите каски", предаде АП.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос и командирът на бунтовническата организация ФАРКРодриго Лондоньо, бяха смятани от мнозина за основни фаворити.

В неделя обаче колумбийците отхвърлиха на референдум мирното споразумение между правителството и левите партизани. Сега вероятността отличието да отиде в Колумбия изглежда по-малка, въпреки че не се изключва.

Сред евентуалните носители на наградата фигурират също папа Франциск и конгоанският хирург Денис Муквеге.

Възможно е решението да бъде свързано със споразумението за климатичните промени, постигнато миналата година в Париж. Тази седмица то беше ратифицирано от достатъчно страни, за да влезе в сила в началото на ноември.

По тази линия като евентуални лауреати се споменават генералният секретар на ООН Бан Ки-мун или Секретариатът на ООН за промените в климата.

Норвежкият Нобелов комитет може също така да реши да посвети наградата на споразумението за иранската ядрена програма или на световната бежанска криза.

В последния случай възможните варианти са много: германският канцлер Ангела Меркел - заради действията й за справяне с бежанската криза, или обикновени активисти като рускинятаСветлана Ганушкина или католическият свещеник Муси Зерай, помагащ на кандидати за убежище в Италия.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини