От х:

Днес в x:

Сирийската армия намалява бомбардировките в Алепо

Сирийската армия обяви, че намалява бомбардировките по контролираните от бунтовници квартали на град Алепо, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След успеха на нашите сили в Алепо командването на сирийската армия реши да намали броя на въздушните бомбардировки и на артилерийските обстрели по позиции на терористите, се казва в изявление на армията. 

Армията е взела това решение след напредъка на силите на режима в сектора на Алепо, държан от бунтовниците, разположен в източната част на града и обитаван от 250 000 души.

Не става ясно дали ще бъдат намалени и руските бомбардировки, отбелязва АФП. В текста се казва само, че решението е взето, за да се позволи на цивилните да се изтеглят към по-сигурни зони на града.

Директорът на сирийския Център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман каза, че силите на правителството са напреднали от центъра на Алепо към Бустан ал Баша, квартал в северната част на града под контрола на бунтовниците. Там са поели контрола върху голям спортен комплекс. За първи път те проникват в този квартал от 2013 г. 

На 22 септември сирийска армия обяви офанзива за връщане на контрола върху кварталите на Алепо, които са в ръцете на бунтовниците. При обстрела, извършван от самолети на армията и на руските съюзници, загинаха стотици хора и бяха разрушени болници. На терен силите на правителството напреднаха в центъра на града, както и в северната и южната част на бившата икономическа столица на Сирия, отбелязва АФП.

Прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Марк Тоунър заяви, че контактите между Вашингтон и Москва по Сирия продължават.

Държавният департамент на САЩ съобщи преди 2 дни, че прекратява двустранните контакти с Русия по отношение на примирието в Сирия.

Двустранното взаимодействие с Русия по Сирия е преустановено, но това не пречи на общуването между министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери“, заяви Тонър. 

„В светлината на събитията в Алепо би било безотговорно от наша страна да се отказваме от него“, добави той.

Дипломатът заяви, че в момента става дума за „двустранни контакти в рамките на многостранния процес“. Според него е прекратен единствено „двустранния процес, в който на 9 септември бе постигната женевската договореност“.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини