От х:

Днес в x:

Груевски: Може да има българска плоча на Каймакчалан, но София трябва да иска разрешение

Нормално е да има българска паметна плоча на мястото, където преди 100 години се е провела битката при Каймакчалан, като София трябва да поиска това по официален ред.

Това заяви във Фейсбук лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер на Македония Никола Груевски по повод скандала с разрушения паметник на връх Каймакчалан.

„Не мога да оправдая нито незаконното поставяне на плоча от войници от друга държава, които са преминали нелегално границата, нито начина, по който журналистът Миленко Неделковски реши индивидуално да извърши действие, което създава омраза и негативна енергия”,  допълни Груевски.

Той допълни, че в битката са участвали не само българи и сърби, но и много македонци - както мобилизирани, така и доброволци. 

Груевски е категоричен, че след като Сърбия има своя плоча на това място, няма причина да не се позволи и на България да постави по законен начин своя плоча. 

И двете страни са ни съседи и имаме обща история, няма причина да бъдат третирани различно, допълва той. 

Балканите трябва да следваме примера на Франция и Германия, които са също са били врагове през Първата световна война, но днес „нито камък не е паднал от гробовете на над 760 000 германски войници”, казва още Никола Груевски.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини