От х:

Днес в x:

3 начина да ви следят телефона

Всеки знае, че носенето на смартфон в джоба е като носене на личен тракер, който ни следи по всяко време. Осъзнаваме или не, ние жертваме много за удобството което ни предлагат мобилните устройства.

В замяна на бързото търсене, ние се отплащаме на Google с личните си данни.

За да поддържаме връзка със семейството и приятелите си, ние даваме на Facebook изключително много информация за себе си.

Все още не е ясно как играта Pokémon Go ще използва личната ни информация, но е добре да знаете, че вашите снимки, Bluetooth и дори батерията на смартфона ви може да се използва, за да ви шпионира. 

1. Премахване на метаданните за геолокация

Exchangeable Image File (EXIF) информацията е изключително удобна независимо дали сте професионален фотограф или аматьор. Тези данни се включват всеки път, когато правите снимка със смартфон или цифров фотоапарат. Тази EXIF ​​информация може да включва дата и час на заснемане, фокусно разстояние, местоположение, вида на камерата и ориентацията. Ако сте впечатлени от експозицията на една снимка, може бързо да погледнете EXIF данните и да я пресъздадете.

GPS координатите, с които са маркирани всички снимки, направени със смартфон (и много фотоапарати), са полезни в случаите когато искате да намерите снимки от други хора в близост до вашето местоположение или да покажете на останалите накъде сте се отправили, когато сте на път. В случаите обаче, когато споделяте в интернет снимки, които сте направили около вашия дом или офис, едва ли искате целият свят да узнае точно къде живеете или работите. За щастие, Facebook и Twitter автоматично премахват вградената информация, така че не е нужно да го правите вие, но това не се отнася за всички сайтове в интернет.

Какво можем да направим? Повечето смартфони дават възможност за премахване на метаданните за геолокация и това е изненадващо лесно.

За iPhone трябва да отидете в Settings > Privacy > Location Services и в близост до горната част на списъка с приложения, които искат да използват вашия GPS, ще намерите опцията „Camera“. Ако настройката е на „While Using the App“, променете я на „Never“.

За Android трябва да отворите приложението Сamera, да изберете менюто, а след това иконата на зъбно колело, за да видите „Settings“. Тук, в зависимост от устройството, трябва да видите опция „Location“, „GPS tag“ или „Geotag“, която следва да бъде деактивирана.

2. Bluetooth компрометира вашето местоположение и контакти

Bluetooth технологията е много полезна особено ако искате да използвате високоговорител, хендсфри или клавиатура със смартфона си. За съжаление обаче другите могат лесно да намерят устройството ви чрез Bluetooth. Този вид наблюдение е неприятно и може да се използва от магазини, например с рекламна цел.

Може би са ви казвали, че ако настроите устройството си като ‘неоткриваемо‘, хакерите не могат да го намерят и вие сте в безопасност.

Това твърдение обаче не е вярно.

Bluetooth Device Address (BDA) може да е скрит в Non-Discoverable режима, но хакерите може да използват скенери за откриване на вашия BDA дори когато този режим не е активиран. Най-големият виновник в тази инфилтрация са паролите по подразбиране, които се използват за повечето Bluetooth устройства: 0000 или 1234. Поради това, почти всеки може да се свърже с вашето Bluetooth устройство, след като вече знае адреса. Ето защо е важно всеки потребител да е наясно с проблема и да не използва Bluetooth.

3. Батерията на устройството ви може да ви шпионира

Това може да ви звучи странно, но е факт. Уебсайтовете и приложенията, могат да поискат информация автоматично от вашия смартфон за нивото на батерията и ако то е ниско, сайтът може да представи по-лека версия с цел пестене на заряда на батерията.

Това е възможно поради софтуера Battery Status API, който е част от HTML5 протокола и позволява на сайтовете да проверяват нивото на батерията на мобилното устройство, от което потребителят ги посещава За съжаление обаче проучванията показват, че някои услуги използват тази информация, за да шпионират онлайн дейностите ни. Софтуерът не уведомява потребителите за дейността си и следи най-вече за това кои интернет страници посещават те и кога. Иначе казано, всеки сайт, който използва Battery Status API може да има достъп до вашата история в браузъра.

Специалистите са открили и два скрипта, които се разпространяват свободно в интернет. Те целенасочено използват слабостите на Battery Status API именно, за да следят потребителите и да им дават виртуални идентификатори, чрез които да ги профилират. Според анализатори информацията може да се използва и за предлагане на различни оферти на потребителите. Uber например твърди, че когато батерията на телефона се изтощава, потребителите са склонни да приемат оферти, които са в пъти по-скъпи. Въпреки това компанията не позволява цените да се определят по този начин.

Какво можем да направим? Трудно е да се борим с тази практика. Данните се събират, ако батерията е почти изтощена, така че трябва да внимавате тя винаги да е заредена и да избягвате приложения, които я изтощават бързо.

 

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини