От х:

Днес в x:

Турция не пуска образованите сирийски бежанци към САЩ

Повече от 1000 сирийски бежанци в Турция са блокирани, въпреки че са получили разрешение за пребиваване в САЩ и други държави, защото имат университетски дипломи, пише „Гардиън”.

Бежанците са получили одобрение за разселване от американските власти, но няколко дни преди да отпътуват към САЩ те са били задържани от турските власти.

Разпространяваната информация още повече ще усложни подготвяната за днес среща на върха на ООН в Ню Йорк, на която най-силните държави ще бъдат призовани да приемат повече бежанци, тъй като 86% от тях живеят в развиващи се държави.

Държави като Турция, които са приели повече бежанци от всички други, настояват западните им партньори да споделят отговорността. Но това развитие на ситуацията подсказва, че те не са склонни да позволят на държави като САЩ да приберат най-образованите бежанци и да оставят останалите на тях.

Вярваме, че първо на най-уязвимите трябва да се помогне, каза високопоставен турски представител пред изданието.

Въпреки законодателните промени, повечето бежанци в Турция нямат достъп до легална работа, което е в противоречие с конвенция 1951.

Според представители на ООН хиляди са изправени пред такива пречки в опит да заминат за Канада или Европа.

Интервюирани от „Гардиън” мигранти отбелязват, че може да се опитат да достигнат до западни държави с лодка, подчертавайки, че отсъствието на официални механизми за разселване може да ги насърчи към нелегална миграция.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини