От х:

Днес в x:

Механото прие „Рилски“ с широко сърце, балони за първолаците

    Учениците и ръководството на професионалната гимназия по механо и електротехниха в Хасково посрещнаха с отворено сърце малките си съученици от ОУ “Св.Иван Рилски“ в днешния празничен първи учебен ден. Най-малките от основното училище – първолаците, както и тези от 2, 3 и 4-ти клас ще учат тази година в сградата на гимназистите заради ремонта в тяхното школо.

    Така дворът на Механото се изпълни днес до краен предел с усмихнати лица и денят ще остане вероятно като незабравим в 68-годишната история на училището - с най-голямата глъчка на 15-ти септември.

    Училищният звънец по традиция първо би за големите. Гимназистите първи чуха обявяването на новата учебна година за открита от директора на гимназията Георги Славов, който най-напред се обърна към новите ученици. „Добре дошли в семейството на ПГМЕ. Очакваме с радост вашите постижения, за да сте достойни последователи на традициите на училището“.

    „През тази година при нас ще учат малките ученици от училище „Иван Рилски“ и се надявам, че ще ги посрещнем гостоприемно. Сигурно малко ще ни е тесничко, но както казва народът: Сърце да е широко!“, призова директорът.

    В ПГМЕ влизат за учебната 20016 /2017 г. 250 ученици, от които 43 пристъпват прага на гимназията за първи път.

    Гост на церемонията беше кметът на Хасково Добри Беливанов. “Учете се много и не забравяйте, че училището продължава през целия живот!“, обърна се градоначалникът към гимназистите.

    Само час след като чу първия звънец, кметът го чу още веднъж днес.

    В другия край на гимназиалния двор Добри Беливанов откри учебната година за втори път - за учениците от “Ив. Рилски“

    Малките и най-трепетните на днешния ден – първолаците, се строиха в средата по традиция. Всички те бяха посрещнати с табелки с буквите на класовете си, носени от по-големите ученици. Емоционални родители, сълзи от радост, огромни букети цветя запълниха минутите преди официални старт.

    Празникът започна с посрещането на училищното знаме и издигане на трибагреника под звуците на химна.

    „Поздравявам ви с най-вълнуващия празник - първия учебен ден. 15-ти септември е нова страница за всеки ученик, независимо дали стъпва в училище за първи път или за поредна година.“, поздрави учениците директорът на ОУ “Ив. Рилски“ Тонка Ченгелова.

    „Днес е празник и то такъв, че съм убеден, че ще помните този ден през целия си живот, както го помним с трепет и ние, възрастните“, обърна се към първолачетата кметът Беливанов. Обърна се и към родителите с думите: „Бъдете търпеливи, споделяйте усилията на децата си в техния път на израстване и усъвършенстване. Подкрепяйте ги, за да ги подготвите за живота. В училище те ще се научат да четат и пишат, но вие сте тези, които ще им помогнете за житейските избори“.

    Поздрав към всички отправи с песен 8-годишната Рая Желева. Последва и колективното изричане от най-малките на клетвата на първолака, който стъпва в училище “Ив. Рилски“. А накрая десетки пъстроцветни балони с усмивки полетяха към небето. Петокласниците получиха от класните си картонени моркови пълни с лакомства. „Да сме здрави , ще се справим!“, с положителна емоция пристъпиха училищния праг преподавателите на петите класове, в които са най-големите промени в учебния план от започналата образователна реформа.

    По традицията на път към класните стаи всички първолаци, последвани и от учениците от по-горните класове, минаха под празничната арка. А на чиновете в класните стаи наедно с учебниците ги очакваше и подарък от кмета на Хасково-книжка със стихотворения за всяка буква от азбуката.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ди
      ДИАНА
      6 -23
      14:28, 15 сеп 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      As
      asko
      19 0
      14:39, 15 сеп 2016
      Успех на малките и големите! Мили деца, учете се добре и знайте, че следващата ваканция идва!
    • 3
      Го
      гост
      15 -2
      15:31, 15 сеп 2016
      Честит празник!
      Успех на всички от Иван Рилски"! Заслужавате го!
    • 4
      Да
      Да почерпите нета
      6 -4
      17:17, 15 сеп 2016
      Честито на госпожа Ченгелова, че за краткото време като директор и училището вече е на нейно име, както четем в пояснението под снимката ѝ! Пожелавам още по-големи успехи през следващата!
    • 5
      И.
      и.славов
      4 -13
      17:46, 15 сеп 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 6
      АС
      А сега
      17 -8
      18:34, 15 сеп 2016
      А сега с откриването на учебната година лудостта започва - тепърва ще се местят ученици и ще се наложи да съкращават учители от Рилски! Всички могат да благодарят на "експедитивната" работа на ощинарите, "великите" експерти от РУО и на самата директорка - такава велика простотия не се виждала отдавна в града! Ще ви видим как ще посрещнете сътресенията, трудностите и намалената бройка ученици!
    • 7
      Ка
      Кавалджия
      5 -8
      20:32, 15 сеп 2016
      Милата г-жа Христова, няма мъже които да я успокояват, ще се задоволи само с интриги
    • 8
      А
      А
      16 -5
      21:24, 16 сеп 2016
      А директорката на Левски кога ще я махнете. Тая $илена да вземе да си ходи. По нервозно и проклето същество никъде няма. Като не може да носи на напрежение и не понася истините за себе си да не е ставала директор. Да ходи да си строява шофиорите и да не се меси в образованието, че учителите не са дини за обогатяване!
    • 9
      Уф
      Уф
      12 0
      17:19, 17 сеп 2016
      Тая мъж няма ли си, че да си я пребере в къщи - не и ли станаха много дините под мишницата - колко може да ламти за постове и власт. Като се имат предвид приходите от бизнеса и другите семейни дейности какво се закрастила толкова за една директорска заплата. Айде вече да си ходи!
    Последни новини