От х:

Днес в x:

26 °C

Никога няма да видите всичките 12 точки в тази решетка

Оптическите илюзии, често завладяват интернет, последната такава вече е на път. Преди дни разработчикът на игри Уил Керслейк разпространи изображение на пресечени линии върху бял фон. 12 черни точки премигват върху местата на които се пресичат сивите линии. 6 часа след публикуване на изображението в Туитър, то бе споделено над 6000 пъти. Хората искат да разберат защо не успяват да видят всички 12 точки едновременно.

Оптическата илюзия бе публикувана за пръв път преди дни във фейсбук от японския професор по психология Акиоши Китаока. Произходът и обаче е научна статия публикувана в списанието Perception през 2000 година.

Ясно е, че точките в изображението са 12, но повечето хора не успяват да ги видят наведнъж и това ги подлудява.

“Мислят си, че е екзистенциална криза. Че никога няма да разберат каква е истината”, казва Дерек Арнолд от Университета Куинсланд в Австралия. Той обаче добавя, че учените, изучаващи зрителната система са нясно, че възприятията не винаги отговарят на реалността.

В тази оптическа илюзия, черната точка в центъра на зрителното ви поле се появява винаги. Но точките около нея се появяват и изчезват. Причината е, че периферното зрение при хората е слабо развито. Ако се фокусирате върху дума в центъра на тази линия, вероятно ще я видите ясно. Но ако се опитате да прочетете думите от двата края на линията без да премествате поглед, вероятно ще ви изглеждат размазани. В резултат, мозъкът ще трябва да даде най-доброто от себе си, за да отгатне какво се случва в размитата периферия.

Това означава, че когато се взирате в черната точка в центъра на зрителното си поле, зрителната ви система гадае какво се случва около нея. Като се има предвид модела – сиви линии върху бял фон, мозъкът предполага че и наоколо е същото, пропускайки черните точки. Точките изчезват и се появяват отново с преместване на погледа.

Възможно е да се случва и нещо друго. Ако се вгледате в линиите по-отблизо, ще забележите бледи, бели квадрати на местата, на които се срещат сивите линии. Те са подобни на тъмните петна, в пресечните точки на белите линии от илюзията на Херман. Това се случва, защото ганглийните клетки на ретината в задната част на окото регистрират контраста.

“Встрани от пресечните точки, виждате сиви линии, заобиколени от бял фон. Когато погледнете към местата, на които линиите се пресичат , забелязвате множество пресичащи се сиви линии и по-малко от белия фон.”, казва Арнолд. Причината е, че в точките на пресичане съществува по-малък контраст – с повече сиви линии, отколкото бяло. Мозъкът мисли, че точката в която се пресичат двете линии е по-светла от останалата част от сивата линия и създава илюзия за бял квадрат.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  От
  от много далече
  0 -2
  07:54, 14 сеп 2016
  Ха ,за мен първи ,трети и шести ред през една пресечна точка в ред.....моят пръв поглед.Точно 12 това видях.
  Между другото наистина имам много широко зрение.

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини