От х:

Днес в x:

СБА иска криминализиране на превъртането на километража

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) предлага превъртането на километража на старите автомобили да се криминализира, както е в Германия.

Причина за искането на СБА станаха зачестилите случаи на аварирали автомобили, купени на старо. Километражите им често показват между 160 и 170 хил. км, но при проверка се разбира, че колата е изминала с около 100 хил. км повече.

Данните на организацията показват, че над 70% от регистрираните МПС-та в България са на възраст от 10 до 20 години. В същото време по автокъщите в страната рядко може да се види возило с пробег много над 120 000 км.

През септември експерти ще внесат в транспортната комисия в Народното събрание пакет от законодателни промени, които ще дават възможност на клиентите да търсят правата си по-лесно в съда. 

Лишаване от свобода може да се налага за случаи на катастрофи с возила с променен пробег или при рецидиви с подправяне на километрите на возила от едно лице, обясни пред "Монитор" инж. Емил Панчев, председател на СБА. 

Според експерта може да се налагат и административни наказания - глоби или принудително спиране на дейността на фирми или частни лица, които продават коли с върнати километражи. 

По-големият пробег на една кола личи най-често по изгаряне на много масло и липса на мощност. Освен това много често подобни коли се продават без сервизни книжки. 

"Най-добре се вижда дали има промяна в пробега със софтуер на оторизирани сервизи", съветва Панчев. 

Той е категоричен, че манипулациите се правят с цел повишаване на цената. По думите мунай-малко с 30% може да се увеличи стойността на автомобила в зависимост от годините и състоянието му. 

Как можеш да скриеш 100 000 километра от реалния пробег на автомобила си?

Нужно ти е да отидеш в някой сервиз, където работят подготвени хора с добри познания в областта на автоелектрониката, „въоръжени” са със специален уред за извършване на измамата, с програматори, четци и др., както и да им платиш стотина лева за услугата. Този апарат се предлага свободно в много български сайтове за нищо и никакви пари – между 390 и 450 лева, показва проверка на СБА. 
Те обаче са реплика, защото реалната цена на такава машинка е около 14 000 евро. 

В България няма изследване, което да покаже реално какъв процент от автопарка е с манипулирани километражи. В Германия обаче такова проучване е правено. По данни на тяхната полиция и на най-големия автомобилен клуб в страната – ADAC, всеки трети автомобил на пазара е с подправени данни за пробега. И ако вече сте си задали въпроса защо това е проблем на полицията, отговорът е: Защото в Германия превъртането на километражи е криминално престъпление и се наказва с до 1 година затвор. 

Според немската полиция икономическите щети на тази мафия са огромни. Те са изчислили, че цената на колите с манипулирани километражи се повишава средно с 3400 евро. Aко се умножи тази сума по 2 млн. – броя на продаваните автомобили втора ръка в Германия, излиза, че купувачите им са ощетени с около 6,8 млрд. евро. 

Ако пресметнем колко коли втора ръка са били внесени у нас от Германия, а и не само отам, ще видим с колко сме ощетени ние българите, които сме сред най-бедните и с най-ограничени покупателни способности жители на Европа. 

СБА настоява в законодателството ни да бъде въведена директива на Европейския съюз, която дава решение на посочения проблем. Директивата трябва да влезе в сила през 2018 г.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини