От х:

Днес в x:

Техеран: През януари т.г. САЩ не са ни платили откуп

Иран заяви вчера, че 1,7 милиарда долара, които САЩ му превел през януари, са били пари, притежавани от него преди ислямската революция от 1979 г., предаде БТА.

Това потвърждава уверенията на Белия дом: не са били "откуп" парите, изплатени скоро след като влезе в сила ядреното споразумение с Иран, а петима американски затворници в страната бяха освободени.

Във вчерашната информация обаче се говори за "превод" или "трансфер". А във вътрешнополитическия скандал, избухнал в САЩ преди седмица ударението бе върху това, че сумата е била изпратена в брой с товарен самолет.

По думите на държавния секретар Джон Кери плащеното уредило стар ирански съдебен иск и било договорено с отделни преговори.

Парите - 400 милиона долара авоари, замразени след 1981 г., плюс 1,3 милиарда долара лихви, били част от доверителен фонд. А той бил използван от Иран, за да купува американско оръжие преди революцията от 1979 г., след която двете страни прекъснаха дипломатическите си отношения.

С разгарянето на предизборната кампания в САЩ републиканците, начело с кандидата за президент Доналд Тръмп, атакуваха администрацията на Обама за плащането, като изразиха съмнения относно избрания момент.

"Транферът е свързан с продажбата на военно оборудване на Иран преди революцията и нямаше нищо общо с ядрената сделка", заяви вчера пред агенция ИРНА председателят на иранския Съвет за национална сигурност Али Шамхани.

"Предпочитаме да не навлизаме в подробности по случая и да оставим американските президентски кандидати да разкриват истинската си природа в хаотичната предизборна атмосфера", е допълнил иранският представител.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини