От х:

Днес в x:

Засилват полицейския контрол по АМ „Тракия” и „Хемус”

Трафикът по автомагистралите „Тракия” и „Хемус” се подпомага от допълнителни полицейски наряди. Незабавните мерки са въведени с разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, като целта е да се гарантира сигурността на движението.

Организацията ще бъде в сила до 18 септември, съобщават от пресцентъра на МВР.

Допълнителните полицейски екипи от СДВР и ОДМВР ще подпомагат трафика по обслужваните пътни участъци от двете магистрали в петъчните и неделните дни. В петъците те ще подпомагат движението в посока Бургас и Варна, а в неделите – в посока София.

От силовото министерство имат готовност, ако се налага, да включат и служителите от „Охранителна полиция”.  

Освен да контролират дали се спазват въведените ограничения, униформените ще реагират на място и при катастрофи или други затруднения на движението. Те ще координират действията си с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, както и с Центровете за спешна медицинска помощ.

Агенция „Пътна инфраструктура” забрани движението на превозни средства над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:

- от 1 юни до 15 септември: за дните петък – от 17:00 часа до 20:00 часа, и неделя – от 14:00 часа до 20:00 часа;

- целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа, и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.  Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.

Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:

- автомагистралите;

- път I-1 Видин-Ботевград;

- път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата“;

- път I-4 п. в. „Коритна“-Велико Търново-Шумен;

- път I-5 Русе-Велико Търново;

- път I-8 ГКПП „Калотина“-ГКПП „Капитан Андреево“;

- път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас;

- път II-18 Околовръстен път София; - път II-19 Симитли-Гоце Делчев;

- път II-86 Пловдив-Смолян;

- път II-99 Бургас-Царево.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

От МВР допълват, че от днес до 30 октомври смесени българо-гръцки екипи ще контролират движението в пограничните райони. Те ще следят приоритетно дали се спазват ограниченията за скоростта, за неправилно изпреварване, употреба на алкохол. Ще се наблюдава и дали са валидни документите на шофьорите и на автомобилите. Друг акцент в проверките ще бъде дали не се превозват контрабандно стоки и хора с нередовни документи за пребиваване.

Съвместните контролни проверки се осъществяват на реципрочен принцип в пограничните райони на Кулата - Промахон, Илинден - Ексохи, Свиленград - Орменион, Ивайловград - Кипринос, Златоград – Термес и Маказа – Нимфея.

Български катаджии ще се включват в проверки на територията на Гърция. Полицаи от южната ни съседка пък ще се присъединят към патрулиращите екипи от ОДМВР – Благоевград, Хасково, Кърджали и Смолян. Това ще става по предварително изготвен график.

Проверките ще се извършват с полицейски автомобил, оборудван със система за видеозаснемане и аудиозапис, предупреждават от пресцентъра на МВР.

Полицаите от изпращащата държава ще бъдат в националната си униформа. Те са със статут на наблюдатели. Правоприлагането ще се осъществява от униформените от страната домакин, уточняват от ведомството.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини