От х:

Днес в x:

Предявиха обвинения на петима съучастници на убиеца от Ница

Франция предяви обвинения и наложи временно задържане под стража на петимата заподозрени, които са контактували с атентатора от Ница, съобщи Франс прес.

Агенцията се позовава парижката прокуратура. По-рано вчера оттам съобщиха, че тунизиецът Мохамед Лауайеж Булел, който уби с камион 84 души и рани около 350 е имал помощници и съучастници.

Петнадесет от ранените в престъплението на 14 юли вечерта все още са с опасност за живота.

Булел вероятно е планирал нападението продължение на няколко месеца, съобщи прокурор Франсоа Моленс, натоварен с разследването, в което участват над 400 следователи.

Шокри К., Мохамед Уалид У. и Рамзи А. бяха обвинени в участие в организирана терористична група и съучастие в убийства. Рамзи А. бе обвинен и в нарушаване на закона за оръжията от терористични подбуди, заедно с двама албанци, Артан Х. и Енкеледжа З.

Предполага се, че първите трима са участвали осигуряването на пистолета, с който убиецът Мохамед Лауайеж Булел стреля по полицаи на 14 юли късно вечерта, преди да бъде убит.

Петимата арестувани са на възраст между 21 и 42 години: двама са с френско и тунизийско гражданство (като самия убиец), един е тунизиец, един - албанец и един има френско и албанско гражданство.

Те са задържани след анализи на мобилния телефон на убиеца, които показват, че е имал многобройни контакти с тях. Свидетелства за връзката им с Булел са открити също в камиона и по намерените оръжия.

Отпечатъци на един от заподозрените били открити на шофьорската врата на 19-тонния камион, с който Булел нахлу с висока скорост в множеството на крайбрежната Английска алея в Ница вечерта на националния празник на Франция.

В телефона на Булел имало снимка от концерт на крайбрежния булевард, както и копие на статия за каптагона - наркотик, използван, както се предполага, от джихадисти, извършващи атентати.

Отделно Франс преси и БТА съобщиха снощи за антитерористична операция северно от Париж. Тя била задействана след анонимно обаждане за планирано нападение.

Две полицейски служби са участвали в операцията в северното парижко предградие Аржантьой. Задържани били 20-ина души според в. "Паризиен".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини