От х:

Днес в x:

Депутатите гласуваха 10% данък натура

НС гласува промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с който бе въведен 10% плосък данък "натура" за ползване на служебни активи за лични цели.

Законът бе внесен от Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ ден преди заседанието на бюджетната комисия, която го одобри, а това предизвика възмущение в опозицията. Налогът обаче бе подкрепен от работодатели и синдикати.

Според законопроекта новият данък върху „разходите в натура“ трябва да е ползван от служител на фирмата и да е свързан с употребата на собствени, наети или предоставени за ползване активи (служебни автомобили, телефони, имоти). Освен това на работодателя се дава право на избор – или да плаща окончателен данък върху разходите по използването на активите, или на служителя да му бъдат удържани данък върху доходите и осигуровки. А разходите се считат за доход в натура за служителя. 

Ако работодателят избере да упражни право на избор от страна на работодателя получените от физическото лице непарични доходи под формата на разход, свързан с използването на активите, няма да се облагат с данък по реда на Закона за данъците върху доходите на физически лица.

Данъкът ще е окончателен и подлежи на деклариране и внасяне веднъж годишно – в срок до 13 март на следващата календарна година. 

Предвижда се промените да влязат със задна дата, а именно от 1 януари 2016 г. 

Активите за лично ползване са групирани в три категории: превозни средства, недвижимо имущество и активи, различни от посочените в първите две категории. За различните видове активи е предвидено данъчната основа да бъде 20 на сто от общия размер на разходите за съответния актив, освен ако данъчно задълженото лице не обоснове документално друг размер на основа. 

Румен Гечев от БСП критикува вносителите, че не са представили никакви разчети при промяната в данъка. 

Петър Славов от Реформаторския блок отбеляза, че не са уредени заварените положения. Хората, особено от малкия и средния бизнес, които се занимават с всичко във фирмата и не са водили пътни листове за автомобилите, например, ще бъдат обложени 50:50 и това ще рефлектира негативно върху тях, обясни депутатът като предложи текстът да отпадне. 

Алиосман Имамов /ДПС/ също обърна внимание на липсата на оценка на фискалния ефект. Според него не е редно и промените да влязат в сила със стара дата - от началото на текущата година.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини