От х:

Днес в x:

5 °C

Профилът на телефонния измамник – безработен, нискообразован циганин

Трайно расте броят на регистрираните телефонни измами. Това сочи съвместно изследване на прокуратурата и студенти от УНСС, обхващащо периода от 2011 до 2015 година.

През 2011 г. има 286 регистрирани телефонни измами. 31 от тях са разкрити. През 2015 г. броят им вече се е увеличил на 918 телефонни измами, от които 85 са разкрити.

Източници на данни за изследването са централната полицейска статистика, официалните данни на прокуратурата. Студентите от УНСС анализирали почти 1000 медийни публикации.

„Около 1/10 от телефонните измами биват разкрити от полицията”, коментира на пресконференция в Съдебната палата Сава Петров, началник отдел „Аналитичен” във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

„Тежко пострадал роднина, който се нуждае от скъпоструваща операция“, остава един от основните способи на измамниците върху жертвите им.

Друга версия на измамниците е да съобщят на близките, че е възникнала катастрофа, при която е пострадал техен роднина.

В около 65 % от този вид престъпления извършителите играят с чувствата на жертвите си чрез тези две основания.

Популярен способ на измамниците, но в по-малко случаи – 14 %, е да съобщят за реализирано пътнотранспортно произшествие, в което е участвал близък роднина и е причинил смърт.

93 % от телефоните измамници са мъже. Има и жени, които обикновено са приятелки на основните извършители. Измамниците са на възраст между 18 и 55 години. Над 65 % са млади - между 18- и 35-годишни. Те са безработни, с относително ниско образование, някои от тях са осъждани, като често присъдите са за такива престъпления.

Телефонните измамници са „предимно роми, живеещи в областите Велико Търново, Плевен и Русе”.

Организацията на групите за телефонни измами обикновено е на три нива. На първото ниво са т.нар. „въртячи”, които влизат в пряк контакт с потърпевшите по телефона, представяйки се за техни близки, роднини, приятели или длъжностни лица. На второто ниво са „хората с коли”, които транспортират парите от измамените до извършителите. На третото ниво са т.нар. „мулета” или „посредници”, които вземат парите от преносителите.

Пострадалите от телефонни измами са предимно жители на градовете. Най-много измамени има в София град - 143, Варна област - 113, област Русе - 91, Старозагорска област - 62, област Бургас - 55. Около 87,5 % от измамените са възрастни хора, със средно или по-високо образование, ползващи стационарни телефони.

Увеличава се и размерът на поисканата сума при опитите за телефонна измама. През 2015 г. той е два пъти и половина по-голям, спрямо 2011 година.

За целия период 2011-2015 г. за телефонни измами са оправдани само 16 души. В повече от половината случаи (55 %) обаче доминират условните наказания. Няма нито един осъден с наказание „лишаване от свобода” над 5 години.

Новообразуваните досъдебни производства през 2011 г. са били 670. В следващите години броят им расте, като през 2015 г. са образувани 1954 досъдебни производства. 111 досъдебни производства са прекратени през миналата година.

По отношение на наказанията, през 2011 са осъдени 78 телефонни измамници, а през 2015 г. - 129 лица.

По време на пресконференцията бяха съобщени случаи, при които в един човек има 80 000 сим карти.

Ще бъде създаден видеоклип, който ще се върти по националната телевизия във времето, когато хората, които най-често стават жертва на телефонни измами, са пред телевизорите. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че обвинител номер 1 Сотир Цацаров се е срещнал с ръководството на националната телевизия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини