От х:

Днес в x:

Памплона във властта на Сан Фермин (видео)

Хиляди хора пеят и танцуват по улиците на Памплона, за да отпразнуват началото на фестивала "Сан Фермин", известен с тичането пред биковете по калдъръмените улици, съобщи Асошиейтед прес, цитира БНТ.

Фестивалът започна по пладне с традиционното изстрелване на фойерверк от балкона на кметството. Хиляди хора се струпаха на площада пред него и започнаха да викат: "Да живее Сан Фермин".

Утре сутринта ще бъдат пуснати първите бикове по калдъръмените улици към арената. Фестивалът "Сан Фермин" продължава девет дена.

Освен с тичане пред биковете, той се слави с денонощни пиршества. Улиците на града са пълни и през деня, и през нощта със стари и млади.

Освен коридите има балове и концерти. По време на фестивала градът с 250 000 жители набъбва до 1,5 млн. души с туристите.

Сан Фермин е светецът-патрон на Навара. Фестивалът датира от края на 16-и век, макар корените му да са още по-стари, от времето, когато Испания приема християнството.

Пускането на биковете става световноизвестно, когато Хемингуей го описва в романа си "Фиеста", публикуван през 1926 г. Биковете хукват в 8 ч. местно време (6 ч. по Гринуич).

Желаещите демонстрират смелостта си, като тичат пред тях 848,6 м по тесните калдъръмени улици. Следобед срещу биковете излизат матадори.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини