От х:

Днес в x:

Започва археологическото лято на Перперикон

Днес стартира Археологическо лято 2016 на Перперикон. 220 000 лева е финансовия ресурс за това, отпуснат от държавния бюджет, с който разполага екипът на проф. Николай Овчаров.

По думите му по време на тазгодишната, 17-а поред, кампания окончателно ще бъде завършен Акропола на Перперикон – северните части, северната порта и крепостта от север.

„Ще работим и в южното предградие на скалния град, където миналата година открихме голяма цистерна за вода, която е само част от голяма структура, която се развива от Юг”, каза проф. Овчаров.

По думите му голямата цел е да се приключи Акропола, за да може община Кърджали да кандидатства с проекти по различни програми от новия програмен период на ЕС 2014-2020 година, предаде Дарик.

Разкопките на Перперикон ще продължат до септември включително. Ако парите не достигат, ще се разчита и на сумата, която община Кърджали ежегодно отпуска в размер на 20 000 - 30 000 лева. Екипът започва работа със 70 души, предимно жители на околните на Перперикон села, като се очаква те да достигнат 85, посочи още Николай Овчаров.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини