От х:

Днес в x:

Рашидов развързва кесията за пет чудеса от Хасковско

Пет археологически забележителности от Хасковски регион ще получат целево финансиране от Министерството на културата за проучвания и консервация на част от обектите на тяхна територия през тази година.

Срокът за подаване на заявленията за финансиране изтече на 11-ти април, а документите за кандидатстващите обекти  са разгледани от комисия. Право на кандидатстване за финансова подкрепа имаха културни, научни или университетски институции, дейността на които е свързана с издирването, проучването и опазването на археологическото културно наследство и с теренната консервация.

В крайна сметка ведомството, ръководено от Вежди Рашидов, развързва кесията за 30 обекта от Първа група на финансиране, в която средствата са насочени  към най-големите и значими археологически обекти или групи обекти в България, които се проучват дългосрочно като археологически резервати, стари столици, представителни обекти от праисторията, античността и средновековието. Четири са проектите, които ще се финансират в Трета група. В нея са включени стартиращи проучвания, където обаче разкопките на терен започват, само ако доказано няма възможност за проучване с други методи.

Археологическите забележителности от Хасковска област са класирани за получаване на финанси във Втора група с още 20 обекта.  Това са старини, които въпреки че не попадат в Първа група на най-значимите, при тях се очаква постигането на важни научни резултати в дългосрочна перспектива, или пък са важни за развитието на регионите, в които се намират. Комисията, изготвила класацията, посочва като такива в Хасковски регион пет обекта. Единият от тях е крепостта „Лютица” край Ивайловгрд, където проучванията на твърдината разположена на връх „ Градището” от миналата година води младият археолог Филип Петрунов от НИМ.

Скалният комплекс Глухите камъни край любимешкото село Малко градище, където от години работи археологът Георги Нехризов е също в списъка за финансиране, както и Късноантична и средновековна църква в м. Глухите камъни . В класацията за получаване на средства  попада от Хасковския край и  Светилището на нимфите и Афродита. Единствения подобен обект толкова добре запазен у нас е  от края на 2 в. и се намира до димитровградското село Каснаково, където разкопките води  д-р Веселка Кацарова от НАИМ към БАН.

Финансиране получават проучванията и на Селището и некропола край с. Изворово, община Харманли.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ев
    Евертъна
    10 -28
    13:45, 12 юни 2016
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Ен
    ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
    32 -4
    15:33, 12 юни 2016
    Евертън преди да споделя какъв е веждито ще ти кажа че ти си едно голямо ГОВЕДО ама както казват турциту БЮЮК ГОВЕДО ЗАЩО ще попиташ Миналия ден едно такова българско говедо наречено Методи Андреев депутат предложи да се събори къщата на Т живков и други паметници --комунистически Вежди Рашидов който има турски произход защити паметниците в България --фашистки и комунистически заявявайки че те са историята на държавата независимо каква е тя С това изказване той показа че е по БЪЛГАРИН от тоа АХМАК МЕТОДИ АНДРЕЕВ една СЕДЕСАРСКО л**** Така че не пиши дивотии за Веждито
    • Се
      СЕЛЕНЖЕР
      12 -4
      19:55, 12 юни 2016
      Енделко само няколко забележки:първо в българия никога не е имало фашизъм,а камо ли фашистки паметници,ако този на сред центъра ти се привижда фашистки значи имаме и извънземни...второ на вежди рашидов произхода му е чист български,но има казълбашко вероизповедание следствие на едно съжителство от 500 години с едни примати от изток...относно евертъна той е едно глупаво момче,което си мисли,че живота се състои само с чаша в ръка и пиене по цял ден...
  • 3
    Zz
    zzt
    12 -2
    16:06, 12 юни 2016
    Рашидов можеше да е изключителна личност, тъй като е интелигентен и способен от поне 10 години е силно и крайно против Доган, и предупреждаваше, че България ще се превърне в Доганистан ако се остави върхушката Доган и Пеевски да вилнеят. До тук добре..

    Той самият казва, че паметниците даже и комунистически са част от историята на България и не трябва да се забравят с което съм доста съгласен.

    Но какво да мисля като напиша в гугъл "Пир по време на чума 1996" и изгледам клипа където за рождения си ден през 1996 г. е награден от собственика на Мултигруп Илия Павлов с титлата „главен мултак на републиката“ която там се обяснява се присъжда на хора с "изключителни заслуги към корпорацията".
  • 4
    Ан
    андрешко
    5 -2
    21:21, 12 юни 2016
    Напълно съм съгласен с Пърделко и Рашидов в прекрасно изказване в парламента НАВРЯ в КУЧИ *** тоя мръсник и седесарско мекере Методи антонов по отношение на паметниците Ей тоя селинджер говори наизуст --нямало фашизъм в България Още от Цанково време 1923 г после 1925 г та чак до 1944 г в страна се вихри див фашизъм избити партизани ятаци деца старци изселени хиляди семейства Б филов присъъединява страната къмОста това какво е да не би да е РАЙСКА градина Селинджър ти или си от съвременните младежи които учебв
    ник не отварят и денонощно киснат на Нета или ДИВ евроатлантик като приятеля ти ПЛЮВНЕЛИЕВ
  • 5
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    2 -2
    16:00, 13 юни 2016
    Андрешко!!! Комунистическо юдейско символче,аз съм дядо на четири внука,а вероятно ти си съвременно педерче потомче на оглупели комунисти-подлоги,които сега се кипрят за големи капиталисти ограбили държавата благодарение на комунистическото си"честно" минало...вероятно си мислиш,че задължително съм и русофоб!!! Не си познал,защото не съм и за разлика от твоя малък житейски стаж правя разлика между русия и ссср-ре...сссре-ре е чифутски продукт от много мръсен клас,на който му висят над сто милиона руски православни жертви,но никой не плаче за тях...русия е национална държава отърсила се от еврейските баклуци и си зае почетното място където редно да бъде...на фона на тия 100 000 000 жертви от елита на русия,кажи сега къде е бил фашизма и кой го представлява в онези години??? А надали знаеш,че еврейска ссср си беше поставила за цел да вкара цяла европа в обятията си и това,ако го беше допуснал хитлер тия сто милиона щяха да бледнеят на фона на една друга цифра...пишейки една много малка част от истини за които масата си няма понятие си мисля дали си заслужава на "андрешко" символ на една голяма еврейска лъжа заради,която умряха стотици милиони да обяснявам...ти вероятно не си българин,а долнопробно създание което мисли,че ние българите сме глупави, прости и не знаем нищо...
Последни новини