От х:

Днес в x:

Пожар в бежански център в Дюселдорф заради храненето през Рамазана

Обитатели на бежански център в германския град Дюселдорф са предизвикали пожар в сградата след кавга между бежанци мюсюлмани заради яденето по време на Рамазана, предаде Ройтерс, като се позовава на прокуратурата.

Във вторник избухна пожар в центъра, който е дом на около 280 души. Всички бяха изведени на безопасно място, но 24 души пострадаха от отравяне с дим.

Прокурор Ралф Херенбрюк каза, че преди пожара сред мюсюлманите в центъра е имало спорове за режима на хранене по време на Рамазана - свещения месец, в който вярващите постят от изгрев до залез.

"Има две групи - едната иска да го следва стриктно и се храни само когато е тъмно, а другата група иска да яде в нормално време, защото например в нея има бременна жена", каза той.

Херенбрюк каза, че Червеният кръст, който управлява дома, е решил да предлага най-обикновена храна на обяд и да раздава топла храна само вечер. Това обаче предизвикало недоволство сред обитателите на дома, които не спазват постите, започнали на 6 юни.

"Те са заплашили, че ще направят нещо, ако това не се промени. Във вторник, когато на обяд пак не била сервирана топла храна, пожарът избухнал", каза прокурорът.

Полицията задържа петима мигранти, но трима от тях бяха след това освободени, тъй като нямаше как да бъдат свързани пряко с пожара, каза Херенбрюк.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини