От х:

Днес в x:

33 °C

Бизнес за милиони: Гърци на опашка за кремация у нас

Всяка сутрин пред крематориума в София има опашка от катафалки с гръцки номера. Хиляди покойници се изгарят в България и така е от години.

Йонас е от Солун и придружава свой приятел, чиито близък е починал: „В Гърция църквата не приема кремацията на покойниците и превръщането им в прах. Православната църква иска полагането на покойниците в земята. Затова сме тук”.

„Гърция, това е единствената държава, където православието е държавна религия и затова се налага това становище, което го има и у нас и във всички православни църкви, разбира се, че е редно покойникът да бъде погребан”, обяснява отец Васил Коцев.

Урбанистичен проблем

Православието отрича кремацията, но при острата липсата на места в гробищните паркове на големите градове у нас, се превръща в единствена възможност. Директорът на „Крематориум София” АД Димо Петров коментира, че в големите градове има все повече кремации. На първо място – заради изчерпване на парцелите в гробищните комплекси.

Отец Васил Коцев признава, че „нуждата налага да се пренебрегнат правилата на църквата в някои отношения”, тъй като липсата на места за погребване на покойниците е станала урбанистичен проблем.

Заради наплива на гърци и все повечето българи, които избират тази процедура за своите починали близки, понякога се чака с дни за кремация.

Машина за пари в частни ръце

Каква услуга избират от южната ни съседка? „Това, което те предпочитат е кремация, която се получава до 8 часа кремиране праха на покойника. Струва 1089 лева”, отговаря Петров. 

Превозването на гръцките покойници в България е канал, разработен от гръцките погребални агенции. Нито един от служителите на гръцки агенции не се съгласи да разкаже за бизнеса.

Софийският крематориум, който е единствен у нас, работи на пълни обороти. Тази печеливша монополна услуга, генерираща милиони левове годишно, е била 100% собственост на Столична община. Но без конкурс е станала 80% частна собственост. Директорът Петров обяснява: „Това се е случило  2001 година. Софиянски е бил кмет, пристъпили са към учредяване на АД, в което са поканили италиански акционери и, съобразно акционерния договор, са разпределили участието и така се е получило”.

Големите приходи от гръцки покойници за софийския крематориум скоро ще спрат. Необходимостта е накарала и гръцката църква да отстъпи от канона. „В Гърция вече се строи крематориум и скоро няма да е необходимо гърците да идват тук.  До два-три месеца гръцкият крематориум ще е готов”, осведомява ни Йонас.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини