От х:

Днес в x:

Шефът на отбраната, кметовете на Карлово и Хасково на премиерата на „Каймакъ-Чаланъ“ в НТС

    289 войници от тогавашната Хасковска околия са загинали на връх Каймакчалан, отбраняван геройски от нашата армия цели 47 дни по време на Първата световна война. Общият брой на оставилите костите си на 2500-метровия връх е 3500, съобщи Красимир Узунов, автор на книгата „Каймакь-Чаланъ”. Градът на 10-и родопски полк бе домакин на поредната премиера на монументалния труд – първият том е цели 735 страници, предстои излизането на втория.

    Оказа се, че началникът на отбраната генерал Константин Попов, който уважи събитието в голямата зала на НТС с присъствието си, е чел книгата два пъти. Асът на Военновъздушните сили си спомни как е дошъл като млад лейтенант през 1984-а на летището в Узунджово и как бил арестуван с още трима свои колеги от комендантския взвод на полковник Некезов, тъй като били без фуражки. Той припомни как 5-милионна България мобилизира преди век 800-хилядна желязна армия. И днес има такива хора, каза четиризвездният генерал. „Няма техника”, обади се от залата неизбежният Тоско. „Хората са важни. Техника ще има, но без хората тя е куп мъртво желязо”, отвърна му шефът на отбраната. За „Каймакъ-Чаланъ” вдъхновено говори адмирал Пламен Манушев, завидни ораторски умения демонстрира и дошлият в последния момент карловски кмет д-р Емил Кабаиванов. Да си изградим имунитета на оцеляването, препоръча той.

    И старши лейтенантът от запаса Красимир Узунов, който предпочита да го титулуват поручик, спомена с топло чувство Хасково – града, в който бе създадена Българската офицерска легия „Раковски” и в който има много приятели. Кметът на общината Добри Беливанов му връчи почетен знак. Малцината присъстващи чуха песен за Каймакчалан, изпълнена от баба Тодорка от  село Опан, прозвуча старият химн „Шуми Марица” на гайда, на сцената през цялото време имаше почетен караул с националното знаме, а сигналист изсвири почти всичко без „В атака!”. В края тръбата изпълни трикратно „Отбой”, а авторът раздаде автографи. Първият том на „Каймакъ-Чаланъ” вървеше на народна цена – 20 лева.

    Недялко Бакалов

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      11
      112233
      15 -2
      22:05, 6 юни 2016
      Насково нет, защо не направите рубрика "Културен календар на Хасково", където ако всеки който организира нещо за града и областта - институция, организация, частно лице и т.н. ви предостави предварително информация за събитието да я публикувате? Ако знаех предварително за днешното събитие, щях с удоволствие да се присъединя към "малобройната публика". Предполагам, че и доста родители биха завели децата си на среща с част от историята на България, от историята на Хасково... Цяло Хасково ви чете и си мисля, че с "Културен календар на Хасково" или нещо от този род с информация за предстящо събитие, много повече хасковлии ще участват в живота на нашия град
    • 2
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      4 0
      07:18, 7 юни 2016
      На софийските помияри не им стиска да има огромна маса въоражена,защото пределно им е ясно какво ще се случи с тях...
    • 3
      Ва
      Василия
      1 0
      10:42, 7 юни 2016
      Д-р Емил Кабаиванов:"Да си изградим имунитета на ОЦЕЛЯВАНЕТО"-препоръча той.Верно ли това го е казал кметът на Карлово?!Какво се случва с ПРОСПЕРИТЕТА?Защото ние оцеляхме и пазим спомена и ордените за храброст на нашите дядовци.
    Последни новини