От х:

Днес в x:

Mazda подготвя много сериозен удар

Световният автомобилен пазар е в много сериозна рецесия, но не може положението да остане винаги такова. Когато пазарът се завърне, какъвто беше, Mazda ще бъдат подготвени. Според президента и изпълнителен директор на Mazda, Джеймс Мюир, японският производител планира сериозно увеличаване на моделната гама, с което да успее да увеличи дяла си на пазара.

Въпреки че първият от новите модели на Mazda всъщност ще се бори в сегмента за компактни автомобили, Мюир коментира пред Autocar, че желае Mazda да стане „по-харесвана марка, която да бъде алтернатива на премиум произоводителите." Това означава, че купувачите на малки коли няма да е нужно да жертват огромни суми за икономия на гориво.

Концептуалният Kiyora на Mazda – който се появи по време на автомобилното изложение в Париж – е много вероятно да влезе в серийно производство. Той ще е и базовият модел на марката в сегмента за малки коли. Засега не е казано нищо официално по отношение на имена, но е много възможно Mazda да нарекат новия си градски автомобил Mazda1.

Същевременно изложбеният Kazamai, който бе показан на автошоуто в Москва, също се очаква да влезе в производство в ролята на малкия кросоувър на Mazda. Не се е чувало дали моделът ще достигне до САЩ, но съдейки по мястото на дебюта си, е почти гарантирано, че ще достигне до Русия и вероятно Източна Европа.

И докато в САЩ е по-вероятно да не се появи интересният Kazamai, Mazda не са забравили Северна Америка и имат планове за спортни модели, които да се продават там. Нов, по-радикален МХ-5 е подготвен за 2012 година, за когото казват, че е „връщане към изначалното". Говори се, че се развива и толкова спекулираният RX-7. И съдейки по настоящия, може да се кажат много хубави неща за следващото поколение. Същевременно Mazda работят и върху нов оптимизиран ванкелов двигател.

Иначе името на Mazda напоследък се свързваше с евентуална смяна на собственика си. В момента Ford е в процес на търсене на купувачи за дяла си в Mazda, източници споделиха пред Reuters. Американският концерн притежава дял от 33.4 % в японския производител.

Ford, които често са представяни като родителите на Mazda, вече продадоха своите марки Aston Martin, Jaguar и Land Rover, за да съберат капитал. Говори се, че дялът на американците в Mazda възлиза на 1.36 милиарда долара. Наскоро японците от NHK съобщиха, че Ford обмисля да продаде поне 20 % от Mazda, но изглежда, че те са поставили на масата целия си дял от 33.4 %. Американският концерн, които има проблеми с доста задължения, води преговори с няколко японски фирми, заинтересовани от закупуването на Mazda.

Много от продуктите на Ford са свързани с Mazda, като компаниите споделят платформи за серия модели. Освен това съвместно са развивали серия свои проекти. Друго поделение на Ford – Volvo – също споделя платформи с Mazda и Ford, което ще прави развитието на следващите поколение на моделите предизвикателство.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини