От х:

Днес в x:

Къщи в Сицилия се продават за 1 евро

Къщи на италиански остров Сицилия се проават за 1 евро. Това обаче не е акт на благотворителност, а опит да се съхрани историческия квартал в град Салеми, разположен на юг от столицата Палермо, пише The Guardian. Къщите, които се предлагат на такава цена са в плачевно състояние. За реконструкцията на всяка от тях ще са необходими поне 100 000 евро.

Предложението, „на което не може да се откаже" е направено от кмета на града Виторио Сграби – изкуствовоед по професия. Ексцентричният кмет смята, че разпродажбата на къщите на тези „смешни" цени ще помогне за запазването на изоставения исторически квартал.
След земетресението през 1968 година старият център на Салеми е необитаем. Постройките там датират от преди 1000 години, още от периода на мюсюлманските нашествия.

Според Сграби, около 3700 къщи в центъра на града, принадлежат на общината. Повечето от тях всеки момент могат да се срутят. Първоначално той предложил сградите безплатно на жителите на Салеми, които обаче трябва да ги ремонтират. След това кметът решил да привлече знаменитости – като първия, на когото предложил да си купи къща бил президента на футболния клуб „Интер-Милан" Масимо Морати.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини