От х:

Днес в x:

Тройната коалиция се сближи в Банско

Държавата има готовност да плати с бюджетни средства спрени пари по европроекти. Това увери премиерът Сергей Станишев на заключителната пресконференция в Банско, където през почивните дни заседава Политическият съвет на тройната коалиция.

Станишев отрече създаването на специално министерство, което да се занимава с изразходването на парите от ЕС като се мотивира, че това би означавало да кажем на Европейската комисия, че започваме предоговаряне и да спрем работата по проектите.

Министър-председателят поиска ясен ангажимент от всички звена на изпълнителната власт в предстоящата работа по отстраняване на проблемите в България, заради които Евросъюза критикува страната.

Гледаме на съдебната власт и на Висшия съдебен съвет като на партньор, за да покажем ясни и видими резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, изтъкна премиерът.

Лидерът на ДПС Ахдед Доган изтъкна, че голямата цел на обществото е да разбере, че тази коалиция наистина може да се коригира. Той поиска търсене на отговорност, дори съдебна за всички, които злоупотребяват с европари.

Симеон Сакскобурготски наблегна на това, че тройната коалиция е не само тройна, но и трайна.

Премиерът Сергей Станишев изтъкна, че пред неговото правителство не стои политическият въпрос дали да жертва някой и друг министър, а какво да се подобри в разпределението на отговорностите и на системите за усвояване на средствата.

Той отново изтъкна, че "никой в управляващата коалиция не отрича проблемите, които съществуват". "Най-лесният политически акт би бил да хвръкнат една-две министерски глави. Въпросът е дали това е правилното действие", подчерта премиерът.

Той повтори и вече казаното за отношенията си с президента Георги Първанов. "Имаше преди месец таен премиерски сценарий. Сега се завърта новата рулетка за тайния президентски сценарий за смяна на Станишев. Първо - между президентството и министър-председателя няма и не може да има заговори, контразагорови и войни. С президента имаме много висока степен на доверие и работен режим".

"Говоренето за подобни неща цели дестабилизиране на държавността, а в мътната вода нищо позитивно не може да се случи. Докато министър-председателят се казва Сергей Станишев, а президентът - Георги Първанов - няма и не може да има такива заговори и войни. Забравете!", каза премиерът.

Крайно време е да осъзнаем голямата истина, че ако едно правителство няма изградена технология за усвояване на еврофонодвете, всичко друго остава на втори план. Това каза лидерът на ДПС Ахмед Доган на заключителната пресконференция в Банско.

Той призова медиите да мислят свободно, защото "само свободният човек мисли правилно". "По-малко да се самобичуваме, по-малко да проявяваме мазохизъм, защото Вие, колеги, сте част от тази игра да се самоутвърдим в ЕС", призова Ахмед Доган.

В Банско политическият съвет на тройната коалиция е решил да бъде създадена специална работна група, която ще се съсредоточи върху няколко програми, насочени към възрастните хора в България, към нивото на техните доходи и социалната им интеграция.

Тя ще работи и по програма за младите хора и семейството, за продължаване на политиката в данъчната област, като се гарантират стимулите за работещи и работодатели и за преодоляването на сивата икономика.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини